facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Лошото време взе жертви в Западна Европа

У нас от вятъра са пострадали Враца и околните села
1106
 Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на жертвите от бури, които се стовариха върху Испания, Португалия и Франция, се увеличи до девет души в неделя, докато регионът се подготвя за още по-силни ветрове и валежи. Досега двама души са загинали в Португалия, а седем са убити в Испания, най-тежко засегнатата държава. Последната жертва е рибар, който бил пометен от скалите в морето в Каталуния.

Бурите Елза и Фабиен доведоха до преливането на реки, прекъснаха електропроводи, изкорениха дървета и прекъснаха железопътния и въздушния транспорт през региона, оставяйки повече от 118 000 домакинства без ток.

14 души загинаха при две влошавания на времето на Лазурния бряг през последния месец. Всички летища на остров Корсика ще останат затворени днес заради очакваните бурни ветрове. Морският транспорт също ще бъде сериозно нарушен.

В Италия шофьор загина в североизточната част на страната, а Венеция е заплашена от нови наводнения. Нивото на водата се повиши до 120 сантиметра и около 30 процента от града вече е под вода. Очаква се днес и утре "високата вълна" да достигне 130 сантиметра, което ще остави близо половината от Венеция под вода.

Гражданска защита обяви оранжев код, умерена степен на опасност, заради дъжд и риск от свлачища в части от областите Ломбардия, Фриули - Венеция Джулия, Лигурия, Тоскана, Умбрия, Лацио, Кампания и Сардиния.

Спускането за мъже в курорта Вал Гардена от Световната купа по ски алпийски дисциплини бе отложено заради силен снеговалеж.

В Гърция също бушуват силен вятър и дъжд, отменени са фериботи в Йонийско море.

У нас вятърът нанесе най-много щети в западната част на страната, особено Враца и района, където от поривите на вятъра със скорост до 100 км/ч има засегнати покриви и фасади на сгради, потрошени стълбове, изкоренени дървета. На места в региона спря и тока.

Ключови думи:

лошо време, Европа, буря

Още

Си Дзинпин е знаел за коронавируса много преди епидемията

16.02.2020

Обновена

7766 56
Бурята "Денис" отмени стотици полети във Великобритания

15.02.2020

Обновена

585
6 жертви взе бурята "Сиара" в Европа

11.02.2020

484 3