Quantcast

Медия без
политическа реклама

Локхийд Мартин заличи Турция от материалите за програмата за F-35

05 Март 2020Обновена
EPA/БГНЕС

Американската военна корпорация "Локхийд Мартин" (Lockheed Martin) изключи Турция от официалните материали по програмата за създаване на многоцелевия изтребител от пето поколение F-35 Lightning II. Това става ясно от официална инфографика на програмата, публикувана от Lockheed Martin във вторник, предава ТАСС, цитирана от Фокус.

В предишна инфографика от 3 февруари,Турция беше включена в списъка на участващите страни и разработчици на програмата F-35 и трябваше да поръча 100 единици от F-35A (основната модификация на самолета, предназначен за ВВС). „Министерството на отбраната на САЩ на 17 юли 2019 г. обяви намерението си да спре участието на Турция в програмата F-35. Lockheed Martin ще подкрепи решението на министерството на отбраната на страната“, се казва в коментара на инфографиката. В настоящата версия на документа не се споменава Турция сред страните, участващи в програмата F-35.

Към 3 март 2020 г., нито от Пентагона, нито от корпорацията са правили официални заявления за пълно изключване на Турция от гореспоменатия проект.

През септември 2017 г. Руската федерация обяви договор с Турция за доставка на системи С-400 на стойност 2,5 млрд. Долара. Първите доставки започнаха на 12 юли 2019 г. САЩ и НАТО активно се противопоставят на придобиването на С-400 от Турция. На 17 юли 2019 г. говорител на Белия дом заяви, че решението на републиката за придобиване на руските системи е направило невъзможно тя да продължи да участва в програмата за създаване на американски изтребители F-35.

Още по темата