Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кремъл отрече твърденията за нахлуване в Украйна

12 Ноем. 2021
ТАСС
Говорителят на Кремъл Дмитрй Песков

В петък Кремъл отхвърли твърдението, че Москва има намерение да нахлуе в Украйна като ''кух и необоснован опит за разпалване на напрежение''. Дмитрий Песков, прессекретар на руския държавен глава Владимир Путин, каза по време на конферентен разговор с репортери, че Русия не заплашва никого, предаде ''Политико''.  

Сателитни снимки, направени от Maxar Technologies и публикувани миналата седмица от ''Политико'' показват, че Русия струпва войски и военно оборудване на границата с Украйна. На снимките се виждат бронирани части, танкове и самоходна артилерия, заедно със сухопътни войски, струпващи се близо до руския град Елня край границата с Беларус. 

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен увери украинския външен министър Дмитро Кулеба, че ангажиментът на САЩ към сигурността и териториалната цялост на Украйна е ''железен''. Блинкен заяви, че Съединените щати не са знаели за намеренията на Русия, но че в миналото програмата на Москва е включвала измислянето на предполагаеми провокации по границата, за да оправдае военна намеса.

Попитан в четвъртък дали Русия планира да нахлуе в Украйна, заместник-постоянният представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски отговори, че Москва ''никога не е планирала, никога не е правила и никога няма да направи подобно нещо, освен в случай на провокация от Украйна или от някой друг“. Той цитира заплахи от Украйна и провокативни действия на американски военни кораби в Черно море. Руското министерство на отбраната определи разполагането на военните кораби на САЩ USS Mount Whitney и USS Porter, които отплаваха в Черно море миналата седмица, като ''заплаха за регионалната сигурност и стратегическата стабилност''.

Съобщеното натрупване на руска армия близо до Украйна предизвика безпокойство и в Европейския съюз. По-рано тази седмица председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза след обсъждане на въпроса с президента на САЩ Джо Байдън, че ''ЕС напълно подкрепя териториалната цялост на Украйна“. Говорителят на Европейската служба за външна дейност Питър Стано каза пред репортери в петък, че блокът обсъжда ситуацията с партньори, включително САЩ и Обединеното кралство, като добави, че информацията, която е събрана досега, е доста тревожна.

 

Още по темата