facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Косово подозира план за Велика Сърбия в идеята за "Мини-Шенген"

768

Зад идеята за "Мини-Шенген", тоест зона за свободно движение на капитали и хора на Западните Балкани, се крие намерението за създаване на "Велика Сърбия". Това заяви Едита Тахири, бившият главен преговарящ на Косово със Сърбия, цитиран от БГНЕС

"Само албанският премиер Еди Рама не вижда, че "Мини-Шенген" е функция на сръбска неохегемония на Балканите", добави той, критикувайки Рама за организирането на среща в Тирана с участието на северномакедонския премиер Зоран Заев и президентите на Сърбия и на Черна гора – Александър Вучич и Мило Джуканович.

"Това, че идеята "Мини-Шенген" създава икономическото ядро за "Велика Сърбия" се вижда от всички албанци, с изключение на Еди Рама. Възхитен съм от мъдрите и стратегически реакции на албанците в защита на националните интереси и предотвратяването на сръбската неохегемония на Балканите", написа Тахири на своята страница във Фейсбук.

Албанският премиер остро критикува косовските политици, най-вече премиера в оставка Рамуш Харадинай, за отрицателното им отношение към идеята за "Мини-Шенген". В отговор на обвиненията на Рама косовските политици заявиха, че Прищина не може да приеме никаква инициатива за регионално сътрудничество, включваща Сърбия, докато лидерите ѝ не признаят Косово и продължават да отричат престъпленията срещу цивилни лица в последните войни не само в Косово, но и в Босна и Херцеговина и Хърватия.

Опозиционните организации и гражданското общество в Албания също се възмутиха и нарекоха Рама "предател на националните интереси", защото "продава Косово на Вучич".

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Сърбия предупреди за "братоубийствена война" с Черна гора

16.05.2020

4789 25
Русия отчита рекорден ръст на заразените с COVID-19

07.05.2020

Обновена

8971 93
"Фридъм хаус": Демокрацията в България се влошава

06.05.2020

2975 20

Коментари

Сицилианецът
снимка на Сицилианецът

Да бе  те останаха 1 квартал сърби  та велика  Сърбия? а тея мноо нагли.

sega_reader

Крадецът вика "дръжте крадеца".

Великоалбански мераклии обвиняват Сърбия в нещо, което те самите имат като намарение да извършат.

Аман от това американско мислене, повреди окончателно някои лабилни хора тук на Балканите.

Чие население се умножава с геометрична прогресия, на православните или на лимоновите резанки ?

Хайде по-сериозно.

Калпазанче

Къде е в тая опера Балканският гълъб -миротворец?

ИвКо

Укротяване на опърничавите е в настъпление. Какво ли друго освен болният мозък на Едита Тахири може да му пречи и те да се включат в мини-шенгеня. Черна гора и Херцег-Босна са и те на пистата и тогава Косово какво ще стане, верятно едно "острофче на сталбилност" заедно с батко си България, така ли?

Джиджи

Абе, и на мен ми мирише на нещо такова. ?

 

Ама не на велика Сърбия, а на велика Албания. Което вече е наистина кофти ... ?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×