Медия без
политическа реклама

Китайците хукнаха за билети след отварянето на границите

27 Дек. 2022
ЕПА/БГНЕС
Жена в пълно защитно облекло чака на международното летище в Пекин с багажа си.

Навалиците от китайски туристи по света - позабравени в последните 3 години на пандемията, се завръщат. След три години тежки ограничения, от 8 януари Китай спира да изисква влизащите от чужбина да се карантинират. Новината бе обявена снощи и тази сутрин азиатските пазари се събудиха в оптимистичен подем, очаквайки съживяване на втората в света икономика, съобщава "Гардиън". Китайците пък се втурнаха да пазаруват самолетни билети.

Само в първите 30 минути от обявяването на решението, търсачките в една от най-популярните платформи за билети Ctrip прегряха. Търсенията на любими за китайците дестинации като Макао, Хонконг, Япония, Тайланд и Южна Корея скочиха 10 пъти. Данни от друга платформа - Qunar, показват, че в рамките на 15 минути след новината за отмяна на карантината търсенията за международни полети са скочили 7 пъти, като и тук Тайланд, Япония и Южна Корея са на първо място.

В същото време Япония обяви днес, че ще подлага на задължителен ковид тест пристигащите от континентален Китай заради интензивното разпространение на SARS-CoV-2 в страната. При положителен резултат ще се изисква седемдневна карантина, обяви премиерът Фумио Кишида. Мерките влизат в сила от полунощ на 30 декември. Правителството, освен това, ще ограничи стремежа на авиокомпаниите да увеличат полетите до Китай. Япония отвори границите си за туристи през октомври след над две години ограничения, като иска сертификат за ваксинация или отрицателен тест, направен преди пътуването.

Също от 8 януари мерките в страната ще бъдат облекчени от категория А в категория Б, което означава, че властите няма да поставят под карантина пациенти и техните контактни, а също няма да въвеждат локдаун на цели региони.

Наред с вълненията около тази чакана от 3 г. нормализация обаче расте и тревогата от случващото с COVID-19 в Китай. Здравната система се задъхва, болниците и погребалните бюра са претъпкани, някои градове признават, че имат стотици хиляди болни, които не се обявяват. Медицинският персонал е принуден да работи и болен, а в селските и отдалечените райони от пенсия се вадят възрастни медицински сестри и лекари. На места има дефицит на лекарства. Официалната статистика дава само един починал от COVID-19 за последните седем дни - нещо, в което никой не вярва. Според международни анализатори в Китай в момента има милиони заразени, а прогнозите са, че догодина може да се стигне до 1 млн. починали от коронавирусна инфекция.

Ключови думи:

Китай, COVID-19, пандемия

Още по темата