Медия без
политическа реклама

Китай обяви САЩ за пречка пред своето развитие

Земята е достатъчно голяма, за да могат и Китай, и САЩ да се развиват и просперират, смята президентът Си Дзинпин

26 Апр. 2024
Това е втората визита на Антъни Блинкен в Китай за по-малко от година.
ЕПА/БГНЕС
Това е втората визита на Антъни Блинкен в Китай за по-малко от година.

Нееднозначен засега е резултатът от посещението на американския държавен секретар Антъни Блинкен в Китай. Това е втората визита на Блинкен в азиатската държава за по-малко от година при продължаващо напрежение между Вашингтон и Пекин, най-вече по отношение на Тайван.

Най-напред Блинкен разговаря с водещия дипломат на Пекин Ван И. В началото на срещата той е казал на държавния секретар, че "огромният кораб" на отношенията между Китай и САЩ вече е стабилизиран, "но негативните фактори във връзките между двете страни се увеличават и трупат" и "отношенията са изложени на риск от трудности", съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.

"Необосновано се пречи на законното право на развитие на Китай и основните ни интереси са изправени пред предизвикателства", заявил е Ван. Блинкен е отговорил, че е необходима "активна дипломация", за да се постигне напредък по програмата, зададена от американския президент Джо Байдън и китайския лидер Си Цзинпин при срещата им в Сан Франциско през ноември.

Ван е заявил, че САЩ не бива да прекрачват "червените линии", отнасящи се до суверенитет, сигурност и интереси за развитие, което беше очевидна препратка към Тайван – демократично управляван остров, за който Китай претендира, както и за спорните територии в Южнокитайско море, отбелязва Ройтерс. Блинкен е изтъкнал важността на опазването на мира и стабилността в Тайванския проток, съобщи японската агенция Киодо.

Сред основните теми на разговора е била подкрепата на Китай за Русия. САЩ твърди, че Китай изнася стоки и части за оръжия за Русия. Пекин обаче държи на позицията си, че Вашингтон отправя "безпочвени обвинения за нормален търговски и икономически обмен" между Китай и Русия. "Държавният секретар обсъди безпокойството на САЩ по отношение на подкрепата на Китай за руската отбранителна индустрия", лаконично съобщи говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

Блинкен е разговарял и с китайския президент Си Дзинпин. Последният е заявил, че двете страни трябва да бъдат "партньори, а не съперници", макар че остават много нерешени проблеми, предаде Франс прес, цитирана от БТА. "Казвал съм го много пъти преди: Земята е достатъчно голяма, за да могат и Китай, и САЩ да се развиват и просперират", добавил е китайският президент.

"Китай би се радвал да види САЩ уверени, отворени, благоденстващи и развиващи се", уверил е Си Дзинпин. "Надяваме се, че САЩ също ще могат да възприемат положително развитието на Китай. Когато този фундаментален проблем бъде решен, отношенията могат наистина да се стабилизират, да се подобрят и да вървят напред", добавил е той.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата