Медия без
политическа реклама

Киев попари надеждите за спасение на блокираните в "Азовстал"

Командирът на украинските части в завода призова Мъск за помощ

12 Май 2022Обновена
Съпруги на блокирани украински бойци в "Азовстал" успяха да се видят с папа Франциск и да го помолят да помогне за освобождаване на мъжете
EPA/BGNES
Съпруги на блокирани украински бойци в "Азовстал" успяха да се видят с папа Франциск и да го помолят да помогне за освобождаване на мъжете

Украинското военно командване попари надеждите за спасяване на блокираните в металургичния комбинат "Азовстал" в Мариупол свои бойци чрез офанзива срещу обкръжилите ги руски войски, предаде ДПА, съобщи БТА.
"Към днешна дата подобна операция за деблокиране би изисквала значителен брой войници, защото украинските сили са на 150-200 км", заяви заместник-началникът на украинския генерален щаб Олексий Громов и добави, че всяка подобна операция би имала много висока цена в човешки животи, тъй като руските войски са изградили силна отбрана.
Пристанищният град Мариупол в Югоизточна Украйна от повече от два месеца е обсаден от руските сили.
Според украинския вицепремиер Ирина Верешчук в комбината остават около 1000 защитници, половината от които ранени, а според руски източници на територията на огромния комплекс на стоманодобивното предприятие са блокирани 2500 украински бойци и чуждестранни наемници.
Верешчук предложи размяна с Русия за освобождаване на украинските войници там.

Командирът на 36-а морска бригада Серхий Волина отправи публичен призив към Илон Мъск да помогне за изтеглянето на частта му от "Азовстал" в друга държава.
„Казват, че сте дошли от друга планета, за да научите хората да вярват в невъзможното. Помогнете ни да излезем от "Азовстал" и да влезем в посредническа страна. Ако не вие, тогава кой?", написа Волина.Президентският съветник Алексей Арестович каза, че през последните два дни той и съпругата му са получавали заплахи „от лица, които се представят за съпруги и роднини на бойците от „Азов“. „Казват, че сме заплашени от екзекуция, ще убият мен, жена ми и децата ми. Обвиняват ни, че отписваме "Азов“, каза Арестович.

Веднага след като цивилните граждани напуснаха територията на завода, лидерът на ДНР Пушилин заяви, че сега неговите части са с "развързани ръце" и започна тежък обстрел на предприятието. 

Съпругите на двама от последните украински бойци, укриващи се в стоманодобивния завод, се срещнаха вчера с папа Франциск във Ватикана. Те го призоваха да помогне войниците да бъдат откарани в трета страна.

27-годишната Катерина Прокопенко и 29-годишната Юлия Федосюк разговаряха с папата около пет минути в края на общата му аудиенция на площад "Свети Петър" и го помолиха да се обърне директно към руския президент Владимир Путин, за да освободи военните, защото "руски плен не е опция".

Последвайте ни и в google news бутон