Медия без
политическа реклама

Израел: Войната срещу "Хамас" може да продължи много

19 Окт. 2023
BGNES/EPA
Бени Ганц

“Ще отнеме много време. Войната на юг — и ако е необходимо също на север или където и да е другаде — може да отнеме месеци, а възстановяването ще отнеме години. Само когато възстановяването приключи, ще победим”, това заяви бившият вицепремиер и настоящ министър без портфейл на Израел Бени Ганц на погребението на Офир Либщайн, регионален лидер, който бе убит от терористите на “Хамас”  в кибуц Кфар Аза на 7 октомври.

“Нашата цел е не просто да победим Хамас, а да обещаем, че югът ще бъде 100% рай”, добави той. “След войната, след като спечелим, на всеки фронт, на който се борим, ще бъдем посветени на това възстановяване”, заяви Ганц.

Ганц, който е бивш министър на отбраната и бивш шеф на ЦАХАЛ, добави: “Съжалявам, че не успяхме да ви спасим, съжалявам, че този път не успяхме да ви защитим, че не успяхме да спасим Офир и всички - и аз съм тук, за да ви обещая и да обещая на всички граждани на Израел, че няма да спрем, докато не постигнем мечтата на Офир и неговите приятели”.

Говорейки в сряда, шефът на ЦАХАЛ ген. Херци Халеви  също заяви, че войната срещу “Хамас” няма да бъде кратка, особено ако терористичната група на Хизбула се присъедини към боевете.

Халеви каза на войските в авиобазата на израелските военновъздушни сили в Тел Ноф: “Няма да е кратко и може дори да се наложи да разширим [боевете], ако се присъедини друг враг, но знаем как да действаме.

Президентът Ицхак Херцог също говори на погребението на Либщайн, като каза: “Офир никога няма да постигне плановете и стремежите си, но ние ще го направим. Ще възстановим изгореното, ще възстановим разрушеното и ще се издигнем от пепелта”.

Ключови думи:

Бени Ганц, Халеви, Хамас

Още по темата