Quantcast

Медия без
политическа реклама

Израел съставя извънредно правителство

Опозицията се присъединява във властта към Бенямин Нетаняху

11 Окт. 2023
Джерузалем пост
Израелски войници патрулират в южния град Сдерот

Израел сформира извънредно правителство, след като министър-председателят Бенямин Нетаняху и лидерът на Националното единство Бени Ганц се срещнаха в щаба на ЦАХАЛ (въоръжените сили) в Тел Авив тази сутрин, съобщи вестник "Джерузалем пост".

Като част от споразумението Ганц и съпартиецът му Гади Айзенкот ще положат клетва като министри и ще се присъединят към военния кабинет заедно с Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант.

В Израел широко се призовава за създаване на извънредно правителство, след като Нетаняху обяви война на "Хамас" в събота след масираната му атака срещу Израел.

Към Ганц веднага се присъединиха лидерът на опозицията Яир Лапид и лидерът на "Израел е нашият дом" Авигдор Либерман, които заявиха, че са готови да влязат в извънредно правителство. Членовете на коалицията също изразиха подкрепа за този ход.

Една от спорните точки е предложеният от Ганц военен кабинет, който ще включва Нетаняху, Галант и още двама представители на коалицията заедно с Ганц и Айзенкот, които са бивши началници на щабовете на ЦАХАЛ.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?