Медия без
политическа реклама

Израел приема мирния план на Байдън

02 Юни 2024
ЕПА/БГНЕС

Съветник на израелския премиер Бенямин Нетаняху потвърди днес, че страната му е приела рамковото споразумение за прекратяване на войната в ивицата Газа, което беше предложено от американския президент Джо Байдън, но го определи като несъвършено и добави, че има нужда от още много работа, предаде Ройтерс.

В интервю за британския вестник „Сънди таймс“ главният външнополитически съветник на Нетаняху, Офир Фалк, каза, че предложението на Байдън е „сделка, с която се съгласихме - тя не е добра, но ние много искаме заложниците да бъдат освободени, всички“.

„Има много детайли, които трябва да бъдат уточнени“, посочи той, като добави, че израелските условия, включително „освобождаването на заложниците и унищожаването на „Хамас“ като геноцидна терористична организация“, не са се променили.

Байдън, който първоначално подкрепяше израелската офанзива в Газа, но след това открито порица големия брой цивилни жертви при операцията, представи завчера триетапен план за прекратяване на войната, получен от правителството на Нетаняху, отбелязва Ройтерс.

Първата фаза включва примирие за шест седмици и връщане на част от заложниците, държани от „Хамас“, след което страните в конфликта ще преговарят за безсрочно прекратяване на военните действия във втората фаза, при която останалите живи пленници ще бъдат освободени, каза Байдън. Третият етап включва възстановяването на Газа.

Тази последователност изглежда предполага, че „Хамас“ ще продължи да играе роля при изпълнението на условията с посредничеството на Египет и Катар. 

През последните няколко месеца Байдън подкрепи няколко предложения за прекратяване на огъня, всяко от които имаше подобна рамка като тази, която той очерта в петък, но всички те се провалиха. През февруари американският президент съобщи, че Израел се е съгласил да прекрати боевете до свещения за мюсюлманите месец рамазан, който започна на 10 март. Такова примирие обаче не беше постигнато.

Основният спорен момент беше настояването на Израел, че ще обсъжда само временни спирания на бойните действия, докато движението „Хамас“ не бъде напълно унищожено. Ислямистката групировка, която засега не дава признаци, че ще отстъпи, твърди, че ще освободи заложниците само при условие, че се стигне до окончателно спиране на войната.

Израелският премиер е подложен на натиск да запази коалиционното си правителство непокътнато, отбелязва Ройтерс. Двама крайнодесни партньори заплашиха да напуснат в знак на протест срещу всяка сделка, която според тях щади „Хамас“. Един от центристките партньори, бившият генерал Бени Ганц, обаче иска споразумението да бъде разгледано.

„Хамас“ приветства някои условия в предложението на американския президент.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Израел, Хамас, Газа