Медия без
политическа реклама

Израел превзе парламента на "Хамас" в Газа

Палестинското движение се съгласи да пусне 100 заложници

14 Ноем. 2023
Jerusalem post

Основните израелски медии разпространиха снимка, на която се виждат бойци от бригадата "Голан", които позират в законодателния орган на "Хамас" в Газа. На практика днес войниците на ЦАХАЛ са взели под контрол не само сградата на Върховния съвет, а и целия правителствен квартал на Газа.

Новината дойде по същото време, по което палестинското движение "Хамас" декларира, че е готово да освободи 100 от 240-те заложници, които отвлече от Израел на 7 октомври. 

Членът на политическото ръководство на "Хамас" Халил ал-Хайи заяви тази вечер в официалния канал на движението в Телеграм: "Окупаторите представиха списък със 100 имена на заложници, ние отговорихме на посредниците, че знаем [къде се намират] само 50 от тях и се нуждаем от прекратяване на огъня, за да можем да намерим останалите, държани от различни фракции". 

По-късно Ройтерс съобщи, че Хамас е спрял преговорите за заложниците.

Ден по-рано израелският премиер Бенямин Нетаняху изрази предпазлива надежда, че може да се стигне до сделка за освобождаването на заложници, държани от ислямистката групировка "Хамас". "Може да има, но мисля, че колкото по-малко казвам за него, толкова повече увеличавам шансовете то да се материализира", каза днес Нетаняху в интервю за американската телевизия Ен Би Си. "Ако бъде постигнато споразумение, то ще бъде само резултат от военен натиск. Това е единственото нещо, което може да доведе до сделка", смята Нетаняху.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху изрази предпазлива надежда, че може да се стигне до сделка за освобождаването на още заложници, държани от ислямистката групировка "Хамас", предадоха ДПА и Франс прес.

 

Последвайте ни и в google news бутон

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?