Медия без
политическа реклама

Израел прекрати мирните преговори в Кайро

18 Февр. 2024
EPA/BGNES

Израелските преговарящи, изпратени в Египет за сключване на примирие, не се върнаха в Кайро за по-нататъшни преговори, защото исканията на "Хамас" са "халюцинации", заяви премиерът Бенямин Нетаняху

Кръг от безуспешни преговори в Кайро приключи във вторник. Запитан по време на пресконференция в събота защо израелските преговарящи не са се върнали за по-нататъшни преговори, Нетаняху е коментирал: "Ние не получихме нищо, освен някои измамни искания от "Хамас". Тези искания, е допълнил той, включват прекратяване на войната и оставяне на "Хамас" такъв, какъвто е, освобождаване на "хиляди престъпници" от израелските затвори и дори претенции към Храмовия хълм в Йерусалим.

Нетаняху е добавил още, че Израел няма да се поддаде на международен диктат по отношение на споразумение за палестинска държава, което според него може да бъде постигнато само чрез преки преговори, без предварителни условия.
Не може да има "по-голяма награда за тероризма" от признаване на палестинска държава, казал още Нетаняху. "Израел, под мое ръководство, ще продължи твърдо да се противопоставя на едностранното признаване на палестинска държава", категоричен е Нетаняху.

Русия събира всички палестински лидери

Русия е поканила палестинските групировки на среща в Москва на 26 февруари, заяви днес на международната конференция по сигурността в германския град Мюнхен министър-председателят на Палестинската автономна власт Мохамед Щайе, цитиран от Ройтерс.  "Русия покани всички палестински фракции да се срещнат в Москва на 26-и този месец. Ще видим дали от "Хамас" са готови да седнат на една маса с нас. Засега не е ясно дали техни представители ще присъстват", заяви Щайе в Мюнхен.

Още по темата