Медия без
политическа реклама

Израел предлага примирие в Газа

Срещу 2 месеца мир се очаква всички заложници да бъдат освободени

23 Яну. 2024
ЕПА/БГНЕС

Израел предложи многоетапен план за Газа, в който срещу временно примирие от 2 месеца очаква да бъдат освободени всички около 100 заложници, които се държат все още от Хамас, съобщи CNN. Предложението е била предадено чрез катарски и египетски посредници, съобщава американското издание Аксиос /AXIOS/, цитирано от БТА.

Предвижда се освобождаването на всички живи заложници, както и телата на починалите. Процесът трябва да протече на няколко етапа. Съгласно предложението, първо ще бъдат освободени жените и мъжете над 60 години, и заложници, които са в критично здравословно състояние.

Следващата фаза ще включва освобождаване на жените-военнослужещи, мъже под 60-годишна възраст, които не са военни, израелски мъже под пагон и телата на починалите пленници. Предложението не предвижда по същество споразумение за край на войната, но съдържа най-дългия период на спиране на боевете, даван от еврейската държава от началото на войната във войната срещу Хамас. 

Част от израелската армия ще напусне големите градове на Газа, което ще позволи завръщането на бежанци. В замяна Израел очаква лидерите на Хамас да напуснат ивицата. 

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху е подложен на силен натиск от страна на роднините на заложниците. Те засилиха протестите си с искане правителството на Нетаняху да сключи сделка с "Хамас", за да бъдат освободени техните близки. Снощи роднини на заложниците прекъснаха заседанието на комисия в израелския парламент, скандирайки: "Няма да седите тук, докато те умират там!"

Белият дом съобщи, че президентът Джо Байдън подкрепя пауза в сраженията в Газа, която би довела до освобождаване на заложници и влизането на допълнителна хуманитарна помощ в палестинския анклав.

Ключови думи:

Израел, Газа, примирие

Още по темата