Quantcast

Медия без
политическа реклама

Израел нанася удари по Ливан и Газа

Ислямският свят трябва да се обедини срещу атаките в Палестина, казал е турският президент Ердоган на иранския си колега

07 Апр. 2023Обновена
ЕПА/БГНЕС
Израелски войници заемат позиции на границата с Ливан.

Израелската армия обяви, че е поразила 3 обекта на ислямистката групировка "Хамас" в Южен Ливан, както и над 10 цели в ивицата Газа след вчерашните ракетни нападения срещу Израел, информира БНР.

От полунощ от палестинския анклав по еврейската държава са били изстреляни 44 ракети, а вчера от ливанска територия - над 30.

"Ще ударим враговете си и те ще платят цената за всяка агресия", заяви премиерът Бенямин Нетаняху след заседанието с ключови министри, свикано заради масирания обстрел. На него са били взети решения по препоръка на армията и силите за сигурност, които обявиха, че няма да позволят на Хамас да действа от Ливан и държат ливанската държава отговорна за атаките от територията й.

Според телевизия "Ал Арабия" Египет води интензивни преговори с Израел, Съединените щати и полестинските фракции за намаляване на напрежението.

От мироопазващата мисия на ООН в Южен Ливан заявиха, че Израел и Ливан не искат война, но предупредиха, че действията от последното денонощие са много опасни.

От ООН призоваха всички страни да спрат действията, водещи до ескалация.

РЕАКЦИЯ

Ислямският свят трябва да се обедини срещу атаките на Израел в Палестина, казал е турският президент Реджеп Тайип Ердоган по телефона на иранския си колега Ебраим Раиси.

Ердоган е призовал Раиси да продължи усилията за запазване на статута на светите места, предала е АА, цитирана от БГНЕС.

ПОВОДЪТ

Израелската армия започна операцията си в отговор на атака от ливанска територия. Вечерта на Пасха срещу Израел бяха изстреляни 34 ракети, от които 25 бяха свалени, 4 се взривиха във въздуха, а 5 удариха израелска територия. Един човек бе ранен от шрапнел. Израел твърди, че от 2006 не е имало толкова голяма атака.

И двете страни се обвиняват взаимно за повишеното напрежение в региона. Преди дни израелската полиция проведе операция в джамията Ал-Акса в Йерусалим. Силите на реда заявиха, че са действали срещу "агитатори", които носели пръчки и камъни. В отговор полицаите бяха замеряни с камъни. Силите на реда използваха гумени куршуми и зашеметяващи гранати.  

Ключови думи:

Израел, Ливан, ракети

Още по темата