Quantcast

Медия без
политическа реклама

Израел може да откаже услуги на ЛГБТ гражданите

На 2 януари държавата може да получи ултранационалистическото правителство

26 Дек. 2022

Бенямин Нетаняху, който спечели последните парламентарни избори и на 2 януари трябва да представи пред Кнесета новото правителство на Израел, е в сериозни разногласия със собствените си съюзници в коалицията. Крайната десница настоява да се ограничат правата на ЛГБТ гражданите, като се разреши на търговци и институции да им отказват услуги по религиозни причини. 

За това настояват потенциалните министри на отбраната и на националната сигурност. Експертите отбелязват, че ако бъде съставено, това ще бъде най-ултранационалистическото правителство в историята на Израел, пише Bloomberg.

Президентът на Израел Ицхак Херцог смята, че подобна политика подкопава демократичните и морални ценности в страната.

Членове на дясната партия "Религиозен ционизъм" искат да изменят антидискриминационния закон на страната, така че да се позволи на гражданите да отказват услуги на сексуални малцинства по религиозни причини.
По-специално се предлага това право да се разшири върху частния бизнес, включително хотелските оператори, както и служителите на медицинските институции. Орит Струк, член на фракцията, обясни, че има „достатъчно други лекари в страната, които да помогнат“.
Нетаняху отговори, че коалиционното споразумение не дискриминира тези общности. Самият Нетаняху повтаря, че коалиционното споразумение не допуска дискриминация.

Освен това дискусии са предизвикани от потенциални министри от същата партия "Религиозен ционизъм". По-специално, спряганият за министър на отбраната Бецалел Смотрич настоява да се премахнат ограниченията върху разширяването на израелските селища на Западния бряг.

Итамар Бен-Гвир, който може да стане министър на обществената сигурност, се придържа към идеологията на партията Кач, която е призната за терористична партия не само в Израел, но и в САЩ, Канада и ЕС. Освен това той иска да постави полицията в пълно подчинение на правителството.

Начело на Министерството на финансите може да застане лидерът на религиозната партия Шас Арие Дери. По същото време през 2000-те години той лежа в затвора за корупция, а наскоро беше осъден за укриване на данъци. За да се признае за виновен, той беше осъден на условна присъда от 12 месеца и глоба от 180 000 шекела (51 500 долара).
Предполага се, че Ави Маоз от партия Ноам може да оглави новата държавна агенция за "национална еврейска идентичност".  Местните власти, включително в Тел Авив, са уверени, че той напълно ще изключи от основното образование "либералните" теми (най-вече ЛГБТ). Самият Нетаняху също говори за увеличаване на бюджета за развитие на ултраортодоксалното образование. Един от новите законопроекти ще задължи местните власти да отделят средства за такива институции.

Ключови думи:

Нетаняху, ЛГБТ

Още по темата