Медия без
политическа реклама

Израел ликвидира висш командир на "Хизбула" в Ливан

08 Яну. 2024
Израелски войник с униформа с лика на лидера на ''Хизбула'' Хасан Насрала.
Израелски войник с униформа с лика на лидера на ''Хизбула'' Хасан Насрала.

Израелски удар в южната част на Ливан уби старши командир от елитните сили на групировката ''Хизбула''. Източници от службите за сигурност, цитирани от Times of Israel, го идентифицират като Уисам ал-Тавил. Твърди се, че той и още един боец на ''Хизбула'' са били убити, когато колата им е била ударена при удар срещу ливанското село Мадждал Селм.

Тавил е "имал водеща роля в управлението на операциите на ''Хизбула на юг", заяви за АФП служител по сигурността, пожелал анонимност.

В събота ракетен обстрел на ''Хизбула'' удари база в северната част на Израел в една от най-мащабните атаки по начертаната от ООН синя линия, която разделя Ливан и Израел. Групировката заяви, че това е "първоначален отговор" на убийството на зам.-лидера на ''Хамас'' Салех Арури в Бейрут миналата седмица.

Подкрепяното от Иран ливанско движение ''Хизбула'' и израелската армия си разменят огън почти всеки ден по границата между Ливан и Израел, подхранвайки страховете от голяма конфронтация, пише Би Би Си. Засега обаче военните дейтвия остават ограничени в граничните райони. ''Ал Джазира'' припомня, че  миналата седмица лидерът на ''Хизбула'' Хасан Насрала предупреди Израел в две телевизионни обръщения да не започва пълномащабна война срещу групировката.

Последвайте ни и в google news бутон

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?