Медия без
политическа реклама

Индийски боен кораб е прехванал отвлечения „Руен“

16 Дек. 2023
Индийски военен кораб се опитва да помогне на отвлечения "Руен"

Индийски военноморски кораб, специално разгърнат за антипиратски патрул, успешно е прехванал отвлечения български товарен кораб „Руен“ в ранните часове на 16 декември, съобщи индийския военен флот, на който се позовава „Таймс оф Индия“, предаде БГНЕС. 

Преди това бе съобщено, че индийски военен самолет е летял над кораба след отвличането му.

Реагирайки бързо на ситуацията, индийският флот насочи своя военноморски патрулен самолет, който извършва наблюдение, и военен кораб, патрулиращ срещу пиратството в Аденския залив, за да локализират и помогнат на „Руен“, се казва в изявление на индийския флот.

Макар и прихванат, отвлеченият българския кораб „Руен“ сега се насочва към бреговата линия на Сомалия, съобщи индийската телевизия NDTV. Корабът плава под малтийски флаг, българи са 8 моряци от екипажа. Има също моряци от Ангола и Мианмар. Плавателният съд бе отвлечен в Арабско море.

Според сигнал за помощ на борда са се качили приблизително шест неизвестни лица. Корабът се е насочвал към Сомалия след нападението в четвъртък. Първоначално имаше съмнения, че отвличането е дело на йеменската бунтовническа групировка хути, но впоследствие се изясни, че то е дело на пирати. Залавянето на плавателния съд изглежда е първото голямо нападение от сомалийски пирати от 2017 г. насам, след усилията за борба срещу пиратството на няколко държави, осуетили подобни нападения в Аденския залив и Индийския океан.

В отцепилия се регион Пунтланд на Сомалия, член на група, която в миналото е помагала за организирането на пиратски набези, каза пред агенция Ройтерс, че е чул, че пирати са успели да превземат кораб. „Шест от моите приятели пирати успяха да заловят кораб и ще го доведат до брега на източния регион Пунтланд“, каза Мухтар Мохамуд по телефона от крайбрежния град Кандала. 

Ключови думи:

кораб, Руен

Още по темата