Медия без
политическа реклама

И Франция напуска договора за Енергийната харта

23 Окт. 2022
ЕПА/БГНЕС

Франция ще напусне договора за Енергийната харта, обяви президентът Еманюел Макрон. С това решение страната става най-голямата икономика, обявила, че се отказва от спорното споразумение, предаде "Политико".

Пактът позволява на международни компании и инвеститори да съдят правителства за намеси, които засягат печалбите от енергийни проекти. Той все повече се разглежда като заплаха за националните планове за климата.

"Франция реши да се оттегли от договора за Енергийната харта. На първо място взехме това решение, защото е в съответствие с позициите, които сме заели, и по-специално с Парижкото споразумение и това, което то предполага", заяви Макрон.

Договорът за Енергийната харта беше подписан през 1994 г. и има повече от 50 подписали страни, включително тези от Европейския съюз, и има за цел да насърчи "международното сътрудничество в енергийния сектор". Но споразумението беше критикувано, че защитава компаниите за изкопаеми горива от държавни регулации, които биха могли да повлияят на потенциалните им приходи.

Например, германската енергийна компания RWE заведе дело срещу нидерландското правителство през 2021 г. за обезщетение от €1,4 млрд. евро заради решението за постепенно спиране на въглищата.

Самата Нидерландия по-рано тази седмица обяви, че ще се оттегли от договора. Испания, Полша и Германия също планират да напуснат. Италия се оттегли още през 2016 г.

През юни 2022 г. беше постигнато споразумение за изменение на договора, като Европейската комисия каза, че модифицираният договор ще "улесни устойчивите инвестиции в енергийния сектор".

Решението на Макрон да оттегли Франция от договора дойде, след като Висшият съвет по климата на Франция заяви, че координираното излизане би било "най-малко рисковият вариант за спазване на националните, европейските и международните ангажименти по отношение на климата".

"Трябва да ускорим инвестициите във възобновяеми енергийни източници и ядрена енергетика - коментира френският президент. - Обезпокоен съм от завръщането на изкопаемите горива и въглеводородите. Войната на територията на Европа не трябва да ни позволи да забравим ангажимента си за намаляване на въглеродните емисии."

Споразумение за "пътна карта", която трябва да защити европейските потребители от скок на енергийните цени бе постигнато на лидерска среща на ЕС, на която участва и президентът Румен Радев.
Последвайте ни и в google news бутон