Медия без
политическа реклама

Хеликоптерът на НАСА оцеля в първата си нощ на Марс

Той се готви за първия контролиран полет на летящ апарат на друга планета

06 Апр. 2021Обновена
ЕПА БГНЕС

Мини-хеликоптерът на НАСА Ingenuity оцеля след първата си самотна нощ на ледената повърхност на Марс и се готви за първи контролиран полет на летящ обект на друга планета, предава БНР, като се позовава на американската космическа агенция.

Свръхлекият хеликоптер беше спуснат на повърхността на Червената планета в събота, след като се е откачи от марсохода Perseverance, който докосна повърхността на 18 февруари. Откъснат от Perseverance, Ingenuity трябва да разчита на собствена слънчева батерия, за да пусне жизненоважен нагревател, за да предпази неекранираните си електрически компоненти от замръзване и напукване по време на тежката марсианска нощ, където температурите могат да спаднат до минус минус 90 градуса по Целзий. 

Преминаването през студената марсианска нощ беше "важен крайъгълен камък за малкия летящ апарат", се казва в изявление на НАСА. „Това е първият път, когато Ingenuity е сам на повърхността на Марс“, каза МиМи Аунг, мениджър на Ingenuity в лабораторията за реактивно задвижване на НАСА.  "Но сега имаме потвърждение, че имаме правилната изолация, правилните нагреватели и достатъчно енергия в батерията, за да оцелее през студената нощ, което е голяма победа за екипа. Радваме се да продължим да подготвяме изобретателността за първия си летателен тест. ", добавят от НАСА.

 

 

Това ще бъде първият контролиран полет на летящ апарат на друга планета. Ingenuity ще се опитва да лети в атмосфера, чиято плътност е равна на един процент от плътността на земната, което затруднява издигането на апарата, но ще бъде подпомогнато от гравитацията, която е една трета от тази на нашата планета. Първият полет ще включва изкачване със скорост от около един метър в секунда до височина от три метра, задържане там за 30 секунди, след което слизане обратно на повърхността. Ingenuity ще прави снимки с висока разделителна способност, след като излети от „летището“ си в кратера Йезеро. 

През следващите дни Ingenuity ще бъде подложен на тестове на своите роторни лопатки и двигатели. Ако всичко върви добре, се очаква хеликоптерът да направи първия си опит за полет не по-рано от вечерта на 11 април, съобщиха от лабораторията за реактивно задвижване. 

Планирана е поредица от полети по време на неговата мисия с продължителност 31 земни дни. 

Разработването на тежащия 1,8 кг. марсокоптер струва на НАСА около 85 милиона долара и се смята за доказателство за концепция, която може да революционизира космоса. Бъдещите апарати биха могли да покриват повърхността много по-бързо от роувърите и да изследват по-пресечен терен.

 

 

The Mars Helicopter is a technology demonstration that will travel to the Red Planet with the Mars 2020 rover. It will attempt controlled flight in Mars' thi...

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата