Медия без
политическа реклама

"Хамас" освободи 24 заложници

Прекратяването на огъня ще трае 4 дни

24 Ноем. 2023Обновена
Червеният кръст транспортира 24 заложници на “Хамас” в Египет
Червеният кръст транспортира 24 заложници на “Хамас” в Египет

"Хамас" освободи 24 заложници днес. 13 от тях са по споразумението с Израел, съобщи Times of Israel. Останалите са десет тайландци и един филипинец, които са освободени с посредничеството на Египет. Египетските власти потвърдиха, че те са предадени на сътрудници на Червения кръст и пътуват към КПП "Рафах". Там ги посрещнаха представители на съответните държави.

Очаква се по споразумението с Израел общо "Хамас" да освободи 50 заложници. Според постигнатите договорености на всеки освободен заложник от израелските затвори ще бъдат пуснати по трима палестинци.

Премиерът на Тайланд Срет Тависин съобщи в "Туитър", че "Хамас" е освободила 12 от общо 19 тайландски заложници. По-късно се оказа, че освободените са с двама по-малко.

Червеният кръст и Катар потвърдиха, че 24 заложника (13 израелци, някои от които с двойно гражданство, 10 тайландци и 1 филипинец) са им предадени и са транспортирани до Египет. “Всички са в относително добро здравословно състояние”, отбелязаха представители на Червения кръст.

Първият етап от обмена завърши, след като 39 палестински затворници, освободени от израелски затвори, преминаха през КПП “Бейтуния”, близо до Рамала, столицата на Западния бряг. Според ББС това са най-вероятно жени и тийнеджъри.
От 7 часа тази сутрин започна четиридневното примирие между Израел и палестинската ислямистка организация "Хамас" след тежки боеве в Ивицата Газа. То предвижда цялостно прекратяване на огъня в северната и южната част на Газа, съобщи катарското външно министерство.

В 16 часа местно време (14 часа по Гринуич) в палестинския анклав започна да влиза допълнителна помощ.

"Всички ние се надяваме, че това примирие ще доведе до възможност да се започне по-обхватна работа за постигане на постоянен мир", подчерта катарският говорител.

Международната общност посрещна новината предпазливо. Местни служители съобщиха, че болница в град Газа е била атакувана от Израел часове преди официалното начало началото първото прекратяване на сраженията, продължаващи от близо седем седмици. Освен това двете страни сигнализираха, че паузата ще бъде временна. Служител на американския Държавен департамент предели договореното спиране на огъня като "обнадеждаващ момент", но посочи, че работата по освобождаването на всички заложници ще продължи.

"Хамас" потвърди в канала си в "Телеграм", че ще бойците от групировката ще преустановят всички военни действия. По-късно обаче Абу Убайда, говорител на въоръженото крило на "Хамас", призова във видеообръщение за "засилване на конфронтацията с (Израел) по всички фронтове на съпротивата" след края на примирието, включително на окупирания от Израел Западен бряг.

Същевременно израелският министър на отбраната Йоав Галант тази нощ заяви на пресконференция, че интензивните военни действия в ивицата Газа ще продължат поне още два месеца след края на краткото примирие.

По последни данни на палестинските власти броят на убитите от израелската армия в ивицата Газа вече е надхвърлил 14 800. Повечето от жертвите са жени, деца и младежи. Насилието на Западния бряг също не стихва, като снощи здравните власти в Рамала съобщиха, че израелски войници са застреляли 12-годишно дете в гърдите.

Израел започна опустошителната си инвазия в Газа, след като на 7 октомври въоръжени бойци от "Хамас" нахлуха през граничната ограда, убиха 1200 души и взеха около 240 заложници според израелските данни, припомня Ройтерс.

"Хората са изтощени и губят надежда в човечеството", заяви ръководителят на Службата на ООН за подпомагане на палестинските бежанци Филип Лазарини след посещение в Газа. По думите му в палестинския анклав цари "неописуемо страдание". "Те се нуждаят от отдих, заслужават да спят, без да се страхуват дали ще преживеят нощта. Това е минимумът, който всеки трябва да може да получи", допълни Лазарини.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Газа, заложници, Хамас