Quantcast

Медия без
политическа реклама

Хакери удариха финансовото министерство на САЩ

Русия побърза да отрече, че стои зад хакерската атака

14 Дек. 2020Обновена
Pixabay

Хакерите проникнаха в системата на Министерството на финансите на САЩ и на Националната администрация за телекомуникации и информация и откраднаха данни, предаде Ройтерс, позовавайки се на информирани източници.

Според източниците на агенцията, зад атаката стои хакерска група, подкрепена от чуждо правителство. Няма информация за властите на коя държава са работили хакерите. "Вашингтон пост" на свой ред съобщи, че хакерската група "Cozy Bear", за която се твърди, че е свързана с руското правителство, вероятно стои зад хакерските атаки. Изданието не представи никакви доказателства за твърденията си.

Американското правителство вече е обсъдило инцидента. „Предприемат се всички необходими стъпки за идентифициране и разрешаване на всички потенциални проблеми, свързани с тази ситуация“, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Улит.

Заради инцидента в Белия дом се проведе заседание на Съвета за национална сигурност, съобщава един от източниците на Ройтерс.

Посолството на Русия в САЩ от своя страна побърза да отговори, че опитите на американски медии да обвинят руски хакери, финансирани от държавата, за скорошните атаки срещу американски правителствени органи са неоснователни. "Декларираме отговорно: злонамерените действия в информационното пространство противоречат на принципите на руската външна политика, националните интереси и разбирането ни за междудържавните отношения. Русия не извършва зловредни операции в кибер пространството", се казва в изявлението на руското посолство в САЩ, цитирано от БГНЕС.

Ключови думи:

хакери, САЩ

Още по темата