Медия без
политическа реклама

Гърция разреши еднополовите бракове

16 Февр. 2024
BGNES/EPA
Демонстранти по време на митинг в подкрепа на гласуването на законопроекта „Равенство в гражданския брак“ от гръцкия парламент.

Със 176 гласа "за" срещу 76 "против", гръцкият парламент разреши еднополовите бракове. 46 депутати се въздържаха. Така Гърция става първата християнска православна страна, която гласува подобен законопроект.

Законопроектът бе изготвен от дясноцентристкото правителство на премиера Кириакос Мицотакис и бе подкрепен от четири леви партии, включително основната опозиционна партия "Сириза". Лидерът на "Сириза" Стефанос Каселакис, който е гей и миналото лято се омъжи за партньора си Тайлър Макбет в САЩ, заплаши да изключи от партията всеки депутат на "Сириза", който не подкрепи законопроекта. Един от лидерите на управляващата Нова демокрация - експремиерът Антонис Самарас, пък обяви намерението си да гласува "против", като заяви, че законопроектът ще промени значително семейното право и че "еднополовите бракове не представляват човешко право".

Така преди гласуването бе ясно, че законопроекта ще бъде подкрепен, неизвестно бе колко депутати от основните партии ще гласуват "против".

Така Гърция стана 21-ата страна в Европа и 16-ата в ЕС, която приема гражданските еднополови бракове. Те са законни във Франция, Белгия, Нидерландия, Люксембург, Дания, Германия, Австрия, Естония, Словения, Швеция, Финландия, Ирландия, Испания, Португалия и Малта (от ЕС), както и в Норвегия, Андора, Швейцария, Великобритания и Исландия (извън ЕС). В света тези бракове са законни в 37 страни.

Гърците остават разделени по въпроса. Мощната православна църква категорично се противопостави на законопроекта, за нея хомосексуалността е грях. Мнозина от ЛГБТ+ общността смятат, че решението на парламента не е достатъчно - законът не отменя пречките за ЛГБТ+ двойки при използване на сурогатната бременност, въпреки че ще се признават деца, които вече са родени чрез този метод в чужбина.

Още по темата