Медия без
политическа реклама

Гневът на европейските фермери стигна до Брюксел

С плакати ''Урсула, тук сме!'' те хвърляха яйца по Европарламента

01 Февр. 2024Обновена
Гневни фермери в Брюксел.
ЕПА/БГНЕС
Гневни фермери в Брюксел.

Протестиращи фермери задръстиха с трактори пътищата около мястото, където се провежда срещата на върха на ЕС в Брюксел, предаде АФП. Говорител на полицията заяви, че протестиращите са предимно белгийци. В същото време ЕК провежда извънредно заседание на Европейския съвет във връзка с помощта за Украйна. Проблемите в земеделието не са част от дневния ред на заседанието.

На магистралата Париж-Брюксел гневните фермери изписаха с огромни жълти букви надписа ''Урсула, тук сме!". 

Междувременно Nexta съобщи в платформата Х, че обстановката край Европейския парламент се нажежава. Съобщава се, че протестиращи са се опитали да нахлуят в сградата. Любопитното е, че на кадрите от протестите се виждат хора с руски знамена.

 

Фермерите искат да призоват европейските лидери да сложат край на споразуменията за свободна търговия между Европейския съюз и трети страни. Те са недоволни от данъци и екологични правила, от нелоялната конкуренция от чужбина и недостатъчното заплащане.

В сряда вечерта първите трактори вече бяха започнали да спират около централата на Европейския парламент в Брюксел, а от рано сутринта клаксоните им  се чуваха и край централната сграда на Европейската комисия, срещу Съвета, където заседават европейските лидери, пише Euronews.

През последните две години проблемите пред фермерите достигнаха критични нива. Безпрецедентна суша, пожари и наводнения, дължащи се на изменението на климата, унищожават културите. Ковид пандемията също оказа влияние на икономиката. Войната в Украйна пък доведе до скок на цените на енергията. Заради бързата инфлация селскостопанските продукти често не успяват да поддържат темпото.

''Европейските фермери са подложени на нарастващ натиск от много страни'', заяви заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович. Той каза, че в южна Испания някои водни резервоари са с капацитет само 4%. Горските пожари са унищожили около 20% от годишния селскостопански добив на Гърция. Шефчович допълни, че стойността на производството на зърно е спаднала с 30% миналата година - от 80 милиарда евро на до по-малко от 60 милиарда евро. 

Европейската комисия обяви планове за едногодишно удължаване на безмитния внос от Украйна. Птичето месо, яйцата и захарта, идващи от Украйна, ще останат безмитни само до средните обеми, внесени през 2022 и 2023 г. Освен това фермерите ще могат да използват част от земята, която е оставена под угар по екологични причини.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

фермери, протест

Още по темата