Медия без
политическа реклама

Германия влезе в първа битка с хутите

Фрегатата "Хесен" порази две вражески цели в Червено море

28 Февр. 2024
https://www.seaforces.org/
Фрегатата "Хесен" от пет дни кръстосва в Червено море

Германската военноморска фрегата "Хесен", изпратена в Червено море в рамките на военноморска мисия на ЕС за защита на корабоплаването, тази нощ за първи път отблъсна атака хутите, поразявайки две вражески цели, предадоха ДПА и БТА.

Това е първият боен сблъсък на германските военноморски сили в рамките на мисията, която започна в петък и се смята за една от най-опасните операции на германските въоръжени сили от десетилетия.

Йеменските бунтовници заявиха, че могат да преразгледат решението си да атакуват международното корабоплаване в Червено море, само след като Израел прекрати "агресията" си в Ивицата Газа. Мохамед Абдулсалам, говорител на хутите, каза в отговор на въпрос на британската информационна агенция, че може да се направи преоценка на ситуацията, ако обсадата на палестинския анклав бъде прекратена и се даде възможност за доставянето на хуманитарна помощ.

"Няма да се преустановяват никакви операции, които помагат на палестинския народ, ако не се спре израелската агресия и блокада на Газа", подчерта Абдулсалам. 

По-рано във вторник гръцки кораб за превоз на насипни товари, плаващ под флага на Маршаловите острови, сигнализира за ракета, попаднала във водата на три морски мили от плавателния съд, докато той е бил на 63 морски мили северозападно от йеменския пристанищен град Ходейда, съобщиха британската организация за търговско мореплаване и компанията "Амбри".

Организацията за морски търговски операции на Обединеното кралство (UKMTO) също информира за инцидента, като добави, че екипажът и корабът са невредими и продължават към следващото пристанище. 

Телевизията на хутите "Ал Масира" снощи съобщи, че САЩ и Великобритания са нанесли два въздушни удара по пристанище Рас Иса в йеменската провинция Ходейда.

Датската компания за морски товарен транспорт "Мерск" (Maersk) във вторник обяви в съобщение до своите клиенти, че проблемите, с които се сблъсква търговското корабоплаване в Червено море, може да продължат поне до втората половина на тази година.

Ключови думи:

Германия, хути

Още по темата