Медия без
политическа реклама

Германия разкри как е изтекъл разговорът на офицерите

Шолц реши да не праща "Таурус" в Украйна

05 Март 2024Обновена

Днес бяха съобщени първите резултати от проверката за изтичането на секретните преговори на германските офицери за доставка на Украйна на ракети "Таурус". Техният разговор бе разпространен миналия петък от RT. 

Министърът на отбраната Писториус заяви, че комуникационните системи не са пробити. Става дума за телефонни преговори между четирима висши военни, водени в сертифицираната версия на WebEx. 

Разговорът на германските офицери е изтекъл заради "грешка на приложението" и защото "не всички участници са спазили процедурата за сигурно избиране на номера", съобщи "Билд".

Изтичането е станало чрез един от участниците, който е бил в Сингапур на авиошоу, и се е включил чрез несанкционирано свързване, т.е. чрез открито свързване. Става дума за бригаден генерал Франк Грефе. Министър Писториус обясни, че благодарение на несанкционираното включване "руското разузнаване е получило лесна плячка". Министърът отчита случилото се като "голяма грешка".

Руски шпионин или каквото и да е друго неавторазирано лице не се е включило в разговора. 

Германските политици и разузнавачи смятат, че Русия може би има още прехванати разговори от Германия, включително на канцлера Шолц. За подобна възмъжност намекна и главната редакторка на RT Маргарита Симонян. 

Германският канцлер Олаф Шолц реши окончателно да не доставя на Украйна ракети с далечен обсег "Таурус". Шолц обясни, че "Таурус" може да се управляват само от германци, а Германия не се кани да изпрати войници на украинския фронт. "Не можеш да предадеш оръжейна система със значителен обсег и да не помислиш как да упражниш контрол върху нея. И ако имате нужда от такъв контрол, а в същото време е възможен само вариант с участието на германски войници, то този вариант е напълно неприемлив за мен", заяви канцлерът, съобщи n-tv.

Всъщност, на изтеклия запис от разговори между германски офицери, се чува как те обсъждат как да се направи незабележимо транспортирането на "Таурус" до украинска територия.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Taurus, Украйна, Германия

Още по темата