Медия без
политическа реклама

Германия предлага депутинизация в отговор на Путиновата "денацификация"

Мюнхенската конференция за сигурност ще покаже доколко България си е взела поука от излагането си в ЕС и НАТО

16 Февр. 2023
Мюнхенската конференция за сигурност обикновено събира световни лидери, за да обсъдят злободневните въпроси за войната и мира
Дойче веле
Мюнхенската конференция за сигурност обикновено събира световни лидери, за да обсъдят злободневните въпроси за войната и мира

Преди отношенията между Русия и Германия отново да бъдат съживени, Русия трябва да се отърве от президента Владимир Путин, смята ръководителят на Мюнхенската конференция по сигурността Кристоф Хойсген, който определи необходимия процес като "депутинизация", предаде ДПА, цитирана от БТА.

Терминът е вариация на израза "денацификация", който се използва за описание на инициативата на съюзническите сили да се отърват от нацистите и нацистката идеология в германското общество след поражението на страната във Втората световна война, посочва агенцията. Путин оправда с "денацификация" агресията си срещу Украйна. Той добави и термина "демилитаризация", използван спрямо капитулиралата хитлеристка Германия.

"Използвам термина "депутинизация", защото тази страна [Русия] напълно следва Путин", заяви Хойсген пред германската медийна група Редакционсверк Дойчланд  (RND) преди Мюнхенската конференция по сигурността, която започва в петък. "Лидерът на Кремъл Путин е владетел, който взема всички решения", каза Хойсген.

В публикувана неотдавна книга ръководителят на Мюнхенската конференция по сигурността обяснява, че рестартирането на отношенията между Германия и Русия може да се случи "само с друго правителство в Москва, което действа въз основа на международното право и е готово да извърши нещо у дома, подобно на "денацификацията", която се проведе в Германия [след Втората световна война]".

Хойсген също така обвини Путин, че систематично провежда целенасочена дезинформационна кампания по отношение на руската инвазия в Украйна, заточнала преди почти година. "От хората се очаква да повярват на неговия разказ, че има нападение от страна на Запада и че нацистите отново нахлуват в Русия", каза Хойсген пред RND.

А БЪЛГАРИЯ?

На форума в Мюнхен се очакват високопоставени участници, сред които вицепрезидентът на САЩ Камала Харис, френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц. България не е съобщила как ще участва, но след като миналата седмица президентът Румен Радев се злепостави на Европейския съвет, а вчера и военният министър Димитър Стоянов влезе в дисонанс с колегите си от НАТО по въпроса за военната помощ за Украйна, конференцията в Мюнхен ще бъде шанс държавата да поправи увредения си образ, ако не е преминала в лагера на путинистите.

Русия за първи път няма да бъде представена, защото заради агресията си е в международна изолация.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?