Медия без
политическа реклама

Германия обяви ракетна коалиция в полза на Украйна

Канцлерът Олаф Шолц обяви създаването заедно с Еманюел Макрон и Доналд Туск

15 Март 2024
Олаф Шолц (в средата) даде съвместна пресконференция с френския президент Макрон (вляво) и полския премиер Туск
ЕПА/БГНЕС
Олаф Шолц (в средата) даде съвместна пресконференция с френския президент Макрон (вляво) и полския премиер Туск

Германският канцлер Олаф Шолц обяви след срещата си с лидерите на другите две страни от т.нар. Ваймарски триъгълник - Франция и Полша, създаването на тройна коалиция за ракетна артилерия в подкрепа на Украйна. 

Шолц прие френския президент Еманюел Макрон и полския премиер Доналд Туск и в тяхно присъствие оповести новата коалиция за снабдяване на Украйна с "реактивна далекобойна артилерия". 

"Франция, Германия, Полша – В сърцето на Европа Ваймарският триъгълник е съществен знак за нашето сближаване. Повече от всякога нашето единство е нашата сила. Украинците могат да разчитат на нас", написа Шолц в "Туитър"

А срещата бе организирана, след като в подходите за подкрепа на Украйна от трите държави се появиха забележими разлики: Макрон заяви, че не може да има ограничения в подкрепата за Киев, като допусна дори военно присъствие на западните страни на украинска територия. Шолц обаче заяви, че пращане на войски е категорично изключено.

Западните държави вече няколко пъти се обединяваха в подгрупи за съвместно снабдяване на Украйна с едно или друго въоръжение: Нидерландия, Дания, Румъния и още няколко страни създадоха "коалиция за изтребители"; Франция пък оглавява "артилерийската коалиция"; Великобритания и Латвия - "коалиция за бойни дронове". 

Новообявената коалиция за ракитна артилерия, за която говори днес Шолц попълва този ред. Но един от големите въпроси след този анонс е дали това означава, че Германия ще даде свои крилати далекобойни ракети "Таурус" на Украйна.

Канцлерът към момента не допуска подобна възможност. Но според "Шпигел" външният министър на Германия - Аналена Бербок, тайно работи върху план за изпращане на "Таурус"-и. Един от разглежданите варианти е Германия да даде крилатите ракети на Великобритания, която да ги препрати на украинската армия, но да запази контрол над възможните цели за поразяване и върху местоположението им на съхранение. По този начин няма да бъде нарушена т.нар. "червена линия", която Шолц не иска да прекрачи, но към момента все още няма конкретни резултати.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата