Медия без
политическа реклама

Германец бе арестуван за шпионаж в полза на Русия

Задържаният в Кобленц офицер сам е предлагал сведения на руските тайни служби

09 Авг. 2023Обновена
Арстуваният многократно е ходил в руското посолство в Берлин (на снимката) да предлага информация
Арстуваният многократно е ходил в руското посолство в Берлин (на снимката) да предлага информация

Германски гражданин бе арестуван в Кобленц, в западната провинция Рейнланд-Пфалц, по подозрение за шпионаж в полза на Русия.

Федералната прокуратура на Германия заяви, че мъжът е посещавал многократно руското консулство в Бон (столицата на бившата ГФР) в Северен Рейн-Вестфалия и в руското посолство в столицата Берлин от май насам. Той е правил това по "собствена инициатива" и е предлагал сътрудничеството си.

Заподозрян е в предаване на информация за своята работа, с намерението тя да бъде предадена на руските тайни служби. Офицерът Томас Х. е работил в отдела за информационни технологии и логистика на въоръжените сили на Германия. Той остава под стража до приключване на разследването и повдигане на обвинение.

"Обвиняемият е силно заподозрян в работа за чужда разузнавателна служба", заявиха от федералната прокуратура.

Апартаментът и работното място на мъжа са обискирани от следователите. Разследването е проведено в тясна координация между германското военно резузнаване и федералната агенция за вътрешна сигурност BfV.

Това е пореден случай в Германия на разкрит шпионаж в полза на Русия:

Германските разузнавателни служби разследват двама служители в министерството на икономиката и климата, заподозрени в шпионаж в полза на Москва, предадават Франс прес и БТА, като се позовават на седмичното издание "Цайт".

 

Германската полиция арестува руски учен, работещ в немски университет, като го обвини в шпионаж за Москва, съобщи  в понеделник местната прокуратура. Задържането е станало още в петък, а в събота заподозрения е разпитан от съдия, който го е оставил в ареста.

 

Германските прокурори заявиха в четвъртък, че са повдигнали обвинения в шпионаж срещу германец, заподозрян в предаване на данни от Бундестага на руските тайни служби, съобщава Франс прес, цитирана от БГНЕС. Заподозреният, посочен само като Йенс Ф.

 

Ключови думи:

шпионаж, Германия

Още по темата