Quantcast
Германия откри руски шпионин и в свой университет | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Германия откри руски шпионин и в свой университет

Само преди 3 месеца бе арестуван и човек от поддръжката на Бундестага, който бе обвинен, че е донасял на ГРУ
3 022

Германската полиция арестува руски учен, работещ в немски университет, като го обвини в шпионаж за Москва, съобщи  в понеделник местната прокуратура. Задържането е станало още в петък, а в събота заподозрения е разпитан от съдия, който го е оставил в ареста.

Германските прокурори обявиха, че задържаният със сигурност "е работил за руска тайна служба от началото на октомври 2020 г.". Те смятат, че той се е срещал поне три пъти с член на руското разузнаване между октомври 2020 г. и този месец. На два пъти той твърди, че „е предавал информация от домейна на университета“. Той е заподозрян в приемане на пари в замяна на услугите си. Германските власти са претърсили дома и работното му място. 

"Сега" припомня:

Германските прокурори заявиха в края на февруари т.г., че са повдигнали обвинения в шпионаж срещу германец, заподозрян в предаване на данни от Бундестага на руските тайни служби. Заподозреният, посочен само като Йенс Ф., е работил във фирма, която е имала сключен договор с Бундестага за извършване на редовни проверки на електрическо оборудване в парламента.  С неговия достъп, той събирал данни, които предавал на „служител в руското посолство в Берлин, който работи основно за руската военна тайна служба ГРУ“, твърдяха немските власти.

Заподозреният се яви в събота пред съдия, който го остави в ареста.

Още

САЩ отрекоха самолет на НАТО да е застрашил руски пътнически самолет

07.12.2021

2910
Топ дипломатите на САЩ и Русия са се сблъскали заради Украйна

05.12.2021

10390
Байдън и Путин си определиха видеосреща още на 7 декември

04.12.2021

Обновена

8372