Медия без
политическа реклама

Фон дер Лайен и Макрон срещу вота с единодушие в ЕС

България и още 9 страни членки против промяната

09 Май 2022
Урсула фон дер Лайен
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Урсула фон дер Лайен

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президентът на Франция Еманюел Макрон се обявиха в полза на промяна на договорите на ЕС и премахването на вота с единодушие в Съвета на ЕС - те казаха това в речите си на заключителното заседание на Конференцията за бъдещето на Европа, което се проведе в Страсбург.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че подкрепя всичко, което може да направи така, че европейските демокрации да работят по-добре.

"Винаги съм твърдяла, че

 

гласуването с пълно мнозинство в някои ключови области просто вече няма смисъл,

 

ако искаме да вървим напред. Искам ясно да заявя, че винаги ще съм на страната на тези, които искат да реформират ЕС, така че да работи по-добре.

Вие ни казахте накъде искате да върви Европа. Сега ние трябва да намерим възможно най-краткия път дотам - или като използваме пълноценно това, което е заложено в договорите, или чрез промяна на договорите, ако се налага".

Френският президент Еманюел Макрон, чиято страна в момента председателства ЕС, също подкрепи промяната на договорите за ЕС: "Искам ясно да заявя днес, че един от пътищата на тези реформи е свикването на Конвент за преразглеждане на договорите. Това е предложение на Европейския парламент и аз го одобрявам".

Същевременно се разбра, че България и още 9 страни членки вече събират подкрепа за нон пейпър против промяна на договорите и на ролята на Европейския парламент. По-късно президентът

 

Макрон призна, че има разногласия по въпроса и те ще бъдат обсъдени

 

на срещата на европейските лидери през юни“.

Днес приключи работата на гражданите на ЕС, които в продължение на година даваха своите предложения по различните политики на Общността.

Президентът Макрон отново припомни това, което войната вече ни е показвала, че трябва по-бързо да излезем от изкопаемите горива, за да прекъснем зависимостта си от Русия, да развием възобновяемите източници и да защитим европейските граждани от високите цени. Също така той акцентира и върху необходимостта да се избегне продоволствена криза.

Роберта Мецола, председателката на Европарламента Роберта Мецола заяви, че след 24 февруари сме изправени пред нова реалност, която нарече "средновековна агресия, която промени света" и предупреди, че ситуацията ще става по-различна и опасна. "Тези,

 

които са били от другата страна на желязната завеса, ще ви кажат, че няма алтернатива на Европа",

 

подчерта тя.

Членът на изпълнителния съвет на Конференцията и евродепутат от "Обнови Европа" Ги Верховщадт определи войната, която Путин води срещу Украйна, като "война на нелибералната автокрация срещу либералната демокрация" и още: "След 2019 година започна пандемията, която засегна милиони, уби стотици хиляди души, а сега 77 години след края на Втората световна война отново бушува опустошителна война на европейска земя, която е резултат от бруталната агресия и избива хиляди цивилни - мъже, жени и деца. Това е война на нелибералната автокрация срещу либералната демокрация, на руската бруталност срещу нашите европейски ценности. Вижте разликата в това как се отбелязва 9-ти май на двете места -

 

в Москва с парад с делириум на оръжия и танкове,

 

а тук, в Страсбург - с фестивал на гражданите, с нашите европейски лидери, които изразяват възкресената надежда в общия ни мирен проект. Тук е разликата". Верховщадт видя проблем от авторитарна заплаха не само от Русия: "Този антидот е необходим незабавно за демократичната система, която бавно умира пред очите ни, тъй като е отровена от всемогъщите алгоритми на г-н Мъск и г-н Зукърбърг, който вижда хората само като профили. Също от спонсорираните от държавата руски хакери или от китайските ботове, които третират гражданите като социални психопати заради това, което правят".

Днес в Страсбург се проведе заключителното заседание на Конференцията за бъдещето на Европа - в Деня на Европа. На 9 май 1950 година е огласена Декларацията на Робер Шуман. Предложенията на тогавашният френски външен министър довеждат до създаването на Европейската общност за въглища и стомана, която по-късно прераства в Европейска икономическа общност и в днешния Европейски съюз.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата