Медия без
политическа реклама

"Фолксваген" се отказва да строи завод в Турция

Моделите, които трябваше да се сглобяват в него, се пренасочват към Словакия

01 Юли 2020
Илияна Кирилова

Автомобилният концерн "Фолксваген" е решил да не изгражда свой нов завод в Турция, се посочва в публикация на Automobilwoche, която се позовава на източници от германския автомобилен производител, съобщи БНР.  Според електронното издание  "Фолксваген" няма да изгради планираната фабрика за редица свои модели в близост до турския пристанищен град Измир. Вместо това новото поколение VW Passat и Skoda Superb трябва да се възложат на завода на компанията в Братислава, Словакия. Това е голяма неуспех за Турция, посочва изданието.

Компанията "Фолксваген" окончателно се отказала от плановете си за завод в Маниса, Турция, където да се произвеждат редица модели на автомобилния гигант. Това беше потвърдено от няколко източника от автомобилния концерн, посочва Automobilwoche. На този етап компанията "Фолксваген" не е коментирала официално информацията на Automobilwoche, посочва агенция Ройтерс. Според водещия германски бизнес вестник "Ханделсблат" обаче от централата на концерна във Волфсбург са потвърдили решението си пред тяхното издание. „Причината е, че коронавирусът е довел до спад в търсенето на автомобили по света“, са обяснили оттам пред "Ханделсблат".

Фабриката в Западна Турция трябваше да създаде 4 000 работни места, като "Фолксваген" искаше да инвестира около един милиард евро в изграждането на следващото поколение модели от среден клас.

През октомври миналата година "Фолксваген" отложи решението си за такъв завод на фона на международните критики относно военните операции на Турция в Сирия. Преди това дълго време България също бе обсъждана като опция за изграждането на новата производствена база на автомобилния гигант.  

 

Ключови думи:

Фолксваген, завод, Турция

Още по темата