Quantcast

Медия без
политическа реклама

Финландия отменя работата от вкъщи

Австрия отваря летищата си за полети от и за България

01 Авг. 2020Обновена
ЕПА/БГНЕС
Министър-председателят на Финландия Санна Марин.

Считано от днес, Финландия отменя въведената заради пандемията от коронавирус препоръка към работодателите за дистанционна работа и разрешава да се провеждат мероприятия с участието на над 500 души, съобщи пресслужбата на местното правителство, цитирана от ТАСС.

Разрешават се мероприятия в закрити помещения с участие на повече от 500 души, както и на открити пространства, но при спазване на другите препоръки срещу разпространението на коронавируса. Правителството ще продължи да следи положението и при необходимост ще взема нови решения, предава БГНЕС.

Броят на заразените в скандинавската страна към 31 юли е 7432. Смъртните случаи са 329. По последни данни, ситуацията с коронавируса във Финландия е стабилна, макар средно броят на новозаразените тази седмица да е по-висок от предишните седмици на юли. Миналата седмица броят на новите случаи е бил по-малко от 20 души на денонощие.

От днес Австрия премахва забраната за кацане на територията ѝ на самолети от 18 държави, сред които и България. Тя се заменя със стриктни наредби за предотвратяване на зараза с коронавирус.

Пътниците с австрийско гражданство, гражданите на Европейското икономическо пространство и Швейцария, както и гражданите с постоянно местожителство в Австрия, пристигащи от България, ще трябва да представят преведен на немски или английски отрицателен PCR тест, направен до 72 ч. преди влизане в страната. Който не притежава такъв тест, има възможност да го направи в Австрия в срок от 48 ч. До представяне на теста гражданите са длъжни да спазват домашна карантина.

Освен за България, тези изисквания важат и за пристигащите от Албания, Бангладеш, Беларус, Босна и Херцеговина, Бразилия, Египет, Еквадор, Индия, Индонезия, Иран, Косово, Мексико, Молдова, Черна гора, Нигерия, Пакистан, Перу, Португалия,Румъния,Русия, Северна Македония, САЩ, Сенегал, Сърбия, Турция, Украйна, Филипините, Чили, Швеция, Южна Африка и провинция Хубей в Китай.

В Германия много собственици на ресторанти и барове и техните клиенти изразиха безпокойство от съобщения, че данните, които те предоставят за проследяване на контактите заради коронавирусната пандемия, са използвани от полицията за разследвания, предаде БНР.

Посетителите на заведения трябва да съобщят име и телефонен номер, което ще позволи да бъдат проследени, ако някой клиент се окаже с коронавирус и е бил там по същото време с тях. Но агенция ДПА съобщи, че няколко полицейски участъка са използвали данните, за да намерят свидетели за съдействие в разкриване на престъпления.

Според представители на браншовите организации ако информациите се потвърдят, то това няма да насърчи собствениците на заведенията да изпълняват правилата, въведени заради коронавируса. Според клиенти това е злоупотреба с доверие.

Още по темата