Quantcast

Медия без
политическа реклама

Европарламентът: Русия е заплаха за ЕС и за своя народ

В Брюксел изразиха дълбокото си притеснение от ситуацията с Навални, Украйна и Чехия

30 Апр. 2021
ЕПА/БГНЕС

Европейският парламент е приел резолюция, заплашваща с действия срещу Русия заради отношението на страната към затворения опозиционен лидер Алексей Навални, струпването на военни сили на границата с Украйна и това, което евродепутатите определят като „руски нападения в Чехия“, съобщи БГНЕС.

В резолюция, приета вчера вечерта с подкрепата на петте основни политически групи с 569 гласа „за“, 67 „против“ и 46 „въздържал се“, евродепутатите са потвърдили дълбокото си притеснение от позицията на руската армия близо до границата на страната с Украйна, както и от окупацията на Крим. Ако военното натрупване доведе до нахлуване на Русия в Украйна, ЕС предупреждава, че последиците от такова нарушение на международното право ще бъдат тежки. Подобен сценарий ще доведе до незабавно спиране на вноса на нефт и газ за ЕС от Русия, изключването на Русия от платежната система SWIFT, замразяването на активи и отмяната на визи за Европа на всички олигарси, обвързани с руските власти.

Резолюцията призовава Русия незабавно да освободи Навални и да изтегли военните си сили от границата с Украйна, като казва, че "мащабът и поразителните способности" на руските войски там "показват намерения за офанзива". По отношение на енергетиката резолюцията призовава ЕС да намали зависимостта от Русия, като спре завършването на газопровода "Северен поток-2" от Русия до Германия под Балтийско море.

За Алексей Навални

В текста се казва, че Русия "представлява не само външна заплаха за европейската сигурност, но и води вътрешна война срещу собствения си народ под формата на систематично потискане на опозицията и арести по улиците". Посочва се, че отравянето на Навални с нервно-паралитичния агент „Новичок“ през 2020 г. е „опит за покушение“, „извършен от агенти на руските служби за сигурност в рамките на Руската федерация“. "Отравянето на Навални се вписва в модел на действия, предприети срещу противниците на руския президент Владимир Путин, което води до смъртта на няколко водещи опозиционни фигури, журналисти, активисти и чуждестранни лидери", пише още в резолюцията.

Европарламентът отново призовава за незабавно и безусловно освобождаване на Навални, като определя присъдата му като политически мотивирана и противоречаща на международните задължения на Русия в областта на правата на човека. Текстът напомня на руските власти и лично на президента Путин, че те носят пълната отговорност за здравето и неприкосновеността на Алексей Навални и трябва да вземат всички необходими мерки за защита на неговото физическо и психическо благосъстояние.

Престъпления на територията на ЕС

Резолюцията също така осъжда разкритието, че руските разузнавателни служби стоят зад експлозията на склад за оръжие във Врбетице, Чехия, през 2014 г., при което двама чешки граждани са били убити. Евродепутатите изразяват своята дълбока солидарност с хората и властите на Чехия, както и твърдата си подкрепа за страната в последвалия дипломатически спор с Русия и експулсирането на служители на посолството от двете страни.

Тесктът също така недвусмислено заявява, че „същите агенти на ГРУ“ от руската военна разузнавателна служба, които са „замесени в експлозията на склада с боеприпаси в Чехия, са отговорни и за „опита за убийство“ в Солсбъри, Англия, на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия Скрипал, използвайки „Новичок“. Той отбелязва, че агентите на ГРУ са обвинени и в опит за убийство на Емилиян Гебрев, български собственик на оръжеен завод, и други хора в България през 2015 г., използвайки вещество, подобно на „Новичок“.

"Русия не сътрудничи при разследването на тези престъпления, извършени на територията на Европейския съюз" и "подслонява ключови заподозрени", се казва още там.

Украйна е доволна

Резолюцията е била приветствана от украинския външен министър Дмитро Кулеба, който я е нарекъл стабилна. "Това са сигнали, които Украйна поиска, ясно показващи на Русия възможната цена за разширяване на агресията ѝ", написа той в Туитър. 

Още по темата