Quantcast

Медия без
политическа реклама

Естония премахна шенгенските визи за руснаци

11 Авг. 2022

Дни след като украинският президент Зеленски призова Европа да не допуска руски граждани, Естония реши да не издава шенгенски визи. Забраната влиза в сила след седмица и засега няма да важи за визи, издадени за други държави, обясни шефът на местното външно министерство Урмас Рейнсалу. Следващата седмица обаче естонските власти възнамеряват да обсъдят възможността да забранят на руснаците да влизат в страната с всякакви шенгенски визи.

„Забраната няма да засегне служителите на дипломатическите мисии в Естония и членовете на техните семейства, лицата, извършващи международни превози на товари и пътници, лицата, които имат право на свободно движение съгласно правото на ЕС, лицата, чието влизане в Естония е необходимо по хуманитарни причини, както и близки роднини на лица с естонско гражданство или разрешение за постоянно пребиваване в Естония“, обясни още Рейнсалу.

Министър-председателят на Финландия Сана Марин изрази същото мнение, като каза по обществената телевизия YLE, че „не е правилно докато Русия води агресивна и брутална война в Европа, руснаците да могат да живеят нормален живот, да пътуват в Европа, да бъдат туристи.” Във Финландия обаче общественото мнение е против налагането на крайни санкции срещу руските туристи.

В същото време германският канцлер Шолц обясни, че "трудно" си представя всеобща забрана за издаването на шенгенски визи за руснаци, тъй като вина за случващото се в Украйна не носят руснаците, а ръководството на Русия.
 

Още по темата