Медия без
политическа реклама

ЕС заплаши Туитър с глоби и забрана

03 Дек. 2022
Pixabay

Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон отново заплаши Туитър със забрана в ЕС, ако социалната медия не се придържа към правилата на ЕС за модериране на съдържанието, предава БГНЕС.

„Ние следим Туитър много внимателно след придобиването от Илон Мъск. И мога да ви уверя, че птицата ще лети според европейските правила“, каза Бретон в интервю за медийната група Функе. Еврокомисарят припомни, че се е срещнал с американски бизнесмен в Тексас, когато той все още е обмислял да купи социална мрежа. „Казах му конкретно какви критерии ще работят за системната платформа. И той отвърна, че за него това е в реда на нещата. Преди Коледа ще имаме още една среща. Ясно е, че ако Туитър не се придържа към правилата, тогава можем да я глобим. И ако нарушенията на правилата продължат, тогава можем да деактивираме платформата в Европа", закани се еврокомисарят. „Никой не трябва да бъде подвеждан: ще го направим, ако е необходимо“, добави Бретон.

На 30 ноември от британския вестник „Файненшъл таймс” съобщи, че Бретън е казал на Мъск за необходимостта да се откаже от „произволния“ подход за възстановяването на достъпа до социалната мрежа за блокирани преди това потребители и „агресивното“ насърчаване на дезинформация, а също да се съгласи на "мащабен независим одит" на платформата към следващата година. Бизнесменът беше предупреден, че в противен случай Туитър рискува да наруши новото законодателство на ЕС за цифровите услуги. На свой ред Мъск, според изданието, нарекъл новото законодателство на ЕС „много разумно“, като добави, че внимателно го е прочел. 

Ключови думи:

Туитър, Илон Мъск, глоби, ЕС

Още по темата