Медия без
политическа реклама

ЕС забрани полети на беларуски самолети над територията му

Заради инцидента с принудително кацналия в Минск самолет е замразена европейска инвестиционна помощ за 3 мрлд. евро

25 Май 2021Обновена
Роман Протасевич бе арестуван през 2017 г. по време на масовите протести срещу режима на Лукашенко. Той е журналист в базираната във Варшава платформа Нехта.
EPA/BGNES
Роман Протасевич бе арестуван през 2017 г. по време на масовите протести срещу режима на Лукашенко. Той е журналист в базираната във Варшава платформа Нехта.

На срещата на върха на страните членки в Брюксел тази вечер бе решено да бъде забранено на беларуски авиолинии да осъществяват полети над въздушното пространство на ЕС.

"Европейският съвет  одобри необходимите мерки за забрана на прелитане над въздушното пространпство на ЕС на беларуски авиолинии и предотвратяване на достъпа до летищата в ЕС на полети, оперирани от тези авиолинии", се казва в решението.

Освен това ЕС настоява за незабавно освобождаване на арестувания опозиционер Роман Протасевич и приятелката му София Сапега и да бъде гарантирана тяхната свобода на придвижване. И също:

- Международната организация за гражданско въздухоплаване спешно да разследва този безпрецедентен и неприемлив инцидент;

- Приканва Съвета да одобри допълнителен списък с лица към списъка със санкции;

- Призовава Съвета да одобри допълнителни икономически санкции и приканва върховните представители и Еврокомисията да обмислят предложения в тази връзка без никакво забавяне;

- Призовава всички базирани в ЕС превозвачи да избягват да прелитат над Беларус;

- Застава солидарно зад Латвия по случай с експулсирането на латвийски дипломати.

Тези решения Европейският съюз взе солидарно с международното възмущение от поведението на Александър Лукашенко, който вчера принуди пътнически самолет да кацне в Минск, за да арестува издирван опозиционер.

Европейският съюз замрази и инвестиционна помощ за Беларус в размер на 3 мрлд. евро. Повечето европейски авиокомпании престанаха да летят над Беларус.

Вчера представителят по външната политика на ЕС Жозеп Борел  призова да се проведе международно разследване на случая. Eвропейският парламент нарече  инцидента "държавен тероризъм". От неделя 26-годишният Роман Протасевич е в арест в Минск, след като самолетът, с който пътуваше от Атина до Вилнюс бе принудително приземен в Минск по фалшив сигнал за бомба. 

Би Би Си съобщи, че заедно с журналиста е задържана и приятелката му. Това е руската гражданка София Сапега, която е пътувала с него. Тя е студентка в Европейския държавен университет във Вилнюс.  Представители на вуза съобщават, че полагат всички усилия Сапега да бъде освободена. 

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен коментира, че инцидентът "постави под заплаха живота на повече от 120 пътници, в това число граждани на САЩ" и настоя беларуският журналист да бъде освободен незабавно. 

Американският сенатор Роберт Менендес и парламентаристи от Великобритания, Ирландия, Латвия, Литва, Полша, Чехия и ФРГ настояха да бъдат забранени полетите над Беларус и да се въведат санкции.

Премиерът на Белгия Александер де Кроо призова ЕС да забрани на самолетите "Белавиа" да кацат в ЕС. 

Литовската прокуратура съобщи, че започва криминално разследване на принудителното отклоняване на полета на "Райън еър" (Ryanair) в неделя.
Обвиненията включват отвличане на самолет за терористични цели и третиране на хора в нарушение на международни договориЛитовският премиер Ингрида Шимоните каза, че няколко души, пътували със самолета, са били помолени да дадат показания при пристигането във Вилнюс.

"Безпрецедентната ситуация трябва да бъде разследвана щателно", каза тя пред журналисти, след като се срещна с пътниците от самолета.

Вилнюс възнамерява да предложи значително разширяване на санкциите във връзка с инцидента с отклоняването и принудителното кацане в Минск на самолета на Ryanair, изпълняващ полет от Атина за Вилнюс, включително обявяване на въздушното пространство на Беларус за небезопасно за търговски полети, заяви пред журналисти вчера президентът на балтийската република Гитанас Науседа.

"Ако Роман Протасевич не бъде освободен, ще има сериозни санкции срещу режима, включително признаване на въздушното пространство на Беларус за небезопасно за гражданската авиация, а самолетите на беларуската национална компания"Белавиа" ще се лишат от правото да кацат на летищата на страните от ЕС и НАТО, заяви Науседа. "Посред бял ден беше извършен акт на държавен тероризъм", заяви президентът и настоя за международно разследване. Латвийската авиокомпания airBaltic реши да не лети над територията на Беларус.

Съюзниците от НАТО ще се срещнат във вторник, за да обсъдят принудителното отклоняване от Беларус на европейски пътнически полет.   

"Съюзниците се консултират относно принудителното кацане на самолета Ryanair от Беларус и посланиците ще го обсъдят утре," каза представител на НАТО пред АФП.

 

РУСИЯ ОТХВЪРЛИ ЗАГРИЖЕНОСТТА НА ЗАПАДА

Основният съюзник на Беларус - Русия, отхвърли загрижеността на Запада с аргумента, че международните авиационни власти трябва да оценят инцидента.

Руският външен министър Сергей Лавров говори по темата след срещата си с гръцкия си колега Никос Дендиас.

"Ние сме за това тази ситуация да не се оценява прибързано. Важно е да се оцени цялата ситуация на трезва глава, въз основа на цялата налична информация, още повече, че представител на външното министерство на Беларус направи подробно изявление", каза Лавров.

Той заяви, че случаят не е прецедент и даде примери. "Най-известният епизот е от 2013 г., когато по настояване на САЩ, Австрия застави да се приземи самолетът на президента на Боливия без никакви последващи извинения", заяви Лавров. 

Руският външен министър добави и случай от 2016 г., когато самолет на "Беларуските авиолинии" кацна принудителнов Киев, тъй кто Службата за безопасност на Беларус се интересувала от гражданин на Армения, който е бил на борда. Този гражданин тогава е изведен от самолета, който след това е продължил полета си , отново без никакви извинения.

 

БЕЛАРУС РАЗСЛЕДВА СЕБЕ СИ

В Беларус е създадена комисия за разследване на ситуацията с кацането на самолета на Ryanair, обстоятелствата ще бъдат оповестени в близко бъдеще, съобщи РИА Новости по данни на авиационния отдел на Министерството на транспорта и съобщенията на републиката.

Самолетът на Ryanair, летящ от Атина до Вилнюс, в неделя спешно кацна на летището в Минск поради съобщение за бомба. Информацията за бомбата не е била потвърдена от пристигналите на място сапьори, а разследващият комитет на Беларус обяви образуването на наказателно дело по факта за фалшив доклад за бомба.

 

ЛУКАШЕНКО ЗАТЕГНА ОЩЕ ПОВЕЧЕ РЕЖИМА

Беларуският президент подписа поправки в няколко закона за медиите и масовите мероприятия, с които затяга още повече реда. Забранява се:

- провеждането на масови мероприятия без разрешение на местната власт

- събирането на пари за глоби при нарушаване на провежданите на масови мероприятия

- съобщаването на несанкционирани акции в директен ефир. Забраната се отнася и за журналисти

- журналистите нямат право да участват и организират акции, дори отразявайки ги

- журналистите и медиите да публикуват изследвания на общественото мнение без разрешение на държавата

- да се съобщава за обществени акции преди да е получено разрешение

 

НА БОРДА НА САМОЛЕТА НЕ Е ИМАЛО БЪЛГАРИ

Въпреки вчерашните информации, че на отклонения самолет е имало български гражданин, днес МВнР съобщи, че това не е вярно. 

"В отговор на отправената от посолството ни във Варшава молба към компетентните дирекции на Министерството на външните работи на Литва за предоставяне на информация днес началникът на сектор „Южен Кавказ и Централна Азия“ в отдел „Политика за източно съседство“ на МВнР на Литва е информирал по телефона консула ни във Варшава, че на борда на самолета не е имало български граждани", съобщи МВнР.

Министерството е изпратило запитване за наличието на българи борда на самолета и до авиокомпанията-превозвач, като засега няма отговор.

Ключови думи:

Беларус, самолет, реакции

Още по темата