Медия без
политическа реклама

ЕС връща митата върху земеделската продукция от Украйна

Фермери от Полша, Чехия и Прибалтика протестират и срещу вноса на руско и беларуско зърно

20 Март 2024Обновена
Безмитният внос на украински земеделски стоки доведе до протести на фермери
BGNES/EPA
Безмитният внос на украински земеделски стоки доведе до протести на фермери

Преговарящите от Съвета на ЕС и Европейския парламент постигнаха съгласие за възстановяване на митата на ЕС върху големи количества от изнасяните от Украйна селскостопански продукти, предаде ДПА, цитирана от БТА. 

Според ЕП това ще се отнася по-конкретно до яйцата, птичето месо и захарта, царевицата, овеса, гриса и меда. В бъдеще трябва да има определена квота от тези стоки, които могат да се продават безмитно в ЕС. При достигане на това количество отново ще се въведат мита. 

Засега суспендирането на митата ще продължи да се прилага за вноса на пшеница, въпреки че при определени условия ще бъде възможно да се предприемат мерки.

Съгласно временното споразумение тези правила ще се прилагат до юни 2025 г.

Преговарящите от Европейския парламент и държавите-членки на ЕС, подложени на натиск от протестите на земеделските производители в целия Европейски съюз, постигнаха това решение след маратонски преговори в Брюксел, отбелязва ДПА.

ЕС отмени митата върху украинския износ на селскостопански продукти през 2022 г. в знак на солидарност, за да подкрепи украинската икономика след началото на мащабното руско нашествие. Първоначално блокът планираше да удължи до 2025 г. срока на отмяната, която трябваше да изтече през юни 2024 г., въпреки големите спорове около износа на зърно и други стоки от Украйна за ЕС.

ПРОТЕСТ И СРЕЩУ РУСКИЯ И БЕЛАРУСКИЯ ВНОС

Пет държави от Европейския съюз призоваха блока да наложи забрана върху вноса на зърно от Русия и нейния съюзник Беларус, позовавайки се на нахлуването на Москва в Украйна и дъмпинга на вътрешния пазар, предаде Франспрес, съобщи БГНЕС.

Земеделските стопани в целия ЕС протестират от седмици срещу прекалено ограничителните екологични правила, ниските доходи и конкуренцията от евтин внос извън 27-членния блок. „Като членове на ЕС, ние вярваме, че е наложително да изпълним моралното си задължение да спрем всякакви търговски дейности, които биха могли потенциално да укрепят“ Русия и Беларус, казаха министрите на земеделието от Полша, Чехия и трите балтийски държави. В съвместно писмо, с което АФП се запозна, те призоваха Европейската комисия - изпълнителната власт на ЕС - да "изготви законодателство, което да ограничи вноса на зърно" от Русия и Беларус. Министрите добавиха, че е "от решаващо значение да се приложат мерки, насочени към предотвратяване на евентуално откраднато зърно от Украйна да навлезе на пазара на ЕС". Протестиращите фермери се оплакват, че са подбити от по-евтините хранителни продукти основно от Украйна, но вносът от Русия също предизвика гняв, особено в балтийските страни. Петимата министри казаха, че притокът на руски внос "оказва натиск" върху вътрешния пазар на ЕС и "пряко се конкурира с производството на фермерите в ЕС". Те подчертаха, че Русия използва печалбите от износа на зърно, за да финансира продължаващата си агресия в Украйна. „Финансовите ресурси са насочени към производството на ракети, дронове и други оръжия, които... в крайна сметка водят до повече смъртни случаи на украински граждани“, казаха министрите.

Според писмото ЕС е внесъл 1,53 милиона тона руско зърно за 437,5 милиона евро през 2023 г. Миналия месец Латвия едностранно забрани вноса на храни от Русия и Беларус, включително тези, пристигащи през трети страни. През март полският премиер Доналд Туск също призова ЕС да наложи „пълни“ санкции върху вноса на храни и селскостопански продукти от Русия и Беларус. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

фермери, протест

Още по темата