Медия без
политическа реклама

Ердоган: Украйна и Русия се разбраха по 4 от 6 пункта

25 Март 2022
БГНЕС

Украйна и Русия са близо до постигането на консенсус по четири от шест преговорни точки, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган. 

Украйна се е съгласила да откаже от присъединяването към НАТО и да не разполага на своя територия нападателни оръжия. Освен това, Украйна се е съгласила да даде на руския език статут на официален. Четвъртата точка, по която е постигната договореност е сигурността на Украйна да бъде гарантирана от международната общност. По този въпрос преди дни стана ясно, че гаранции за сигурността на Украйна трябва да дадат САЩ, Франция, Великобритания, Германия и Турция.

Според Ердоган няма напредък по статута на Крим и републиките в Донбас.

В същото време турския президент коментира санкциите срещу Русия. "Не можем да оставим настрана нашите отношения с Русия. Ние получаваме около половината от природния газ, който консумираме, от Русия. Освен това днес строим нашата атомна електроцентрала Аккую с Русия. Не можем да оставим всичко това настрана. Когато казвам това на Макрон, той отговаря: „Прав си“. Така че нищо не може да се направи, трябва да запазим деликатността си по този въпрос. Първо, не мога да оставя хората си да замръзват през зимата, и второ, не мога да рестартирам напълно тази наша индустрия".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата