Медия без
политическа реклама

Ердоган сравни Нетаняху с Хитлер

Който извършва геноцид срещу кюрдите и хвърля журналисти в затвора, не трябва да проповядва морал, отговори премиерът на Израел

27 Дек. 2023
Турският президент Ердоган за пореден път отправи критики към Запада заради подкрепата за Израел.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган оприличи днес израелския премиер Бенямин Нетаняху с Хитлер. Говорейки на събитие в Анкара, Ердоган заяви, че Нетаняху не е по-различен от Адолф Хитлер като свърза израелските атаки в Газа с отношението към еврейския народ от страна на нацистите, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Турският президент за пореден път отправи критики към Запада заради подкрепата за Израел. Той неколкократно е обвинявал Нетаняху във военни престъпления след ответните удари на Израел в ивицата Газа и е призовавал за изправянето му пред международен съд.

В отговор израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че турският президент Ердоган, "който извършва геноцид срещу кюрдите и хвърля журналисти в затвора, е последният човек, който трябва да проповядва морал на другите", предаде Ройтерс.

Турция, която се обяви за решение на израелско-палестинския проблем чрез създаване на две държави все повече изостря реториката си. Днес Ердогат обяви, че Турция би приела учени и университетски преподаватели, изправени пред преследване заради възгледите си за конфликта в Газа, и добави, че западните страни, подкрепящи Израел, са съучастници във "военни престъпления".

Още по темата