Quantcast

Медия без
политическа реклама

ЕК настоява ограниченията за пътуване в ЕС да са до 15 юни

08 Май 2020
Илва Йохансон, комисар по вътрешните работи

Европейската комисия прикани страните от Шенгенското пространство и асоциираните към Шенген държави да удължат временното ограничение на пътуванията, които не са наложителни, с още 30 дни, до 15 юни.

От Комисията смятат, че ситуацията с Covid-19 остава несигурна както в Европа, така и по света, а това налага продължаване на мерките по външните граници, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел. Вдигането на ограниченията за пътуване трябва да става поетапно и координирано, заявяват още от Комисията.

Европейският съюз реши в средата на март (на 17 март) да затвори външните си граници за всякакви несъществени пътувания заради коронавирусната пандемия.

Европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон заяви, че Европа ще "трябва да се завърне към бъдещето" на отворените граници, след като пандемията бъде поставена под контрол. Но на този етап поне 17 от държави от т.нар. Шенгенска зона имат различни ограничения за пътуване.

"Възстановяването на нормалното функциониране на Шенгенската зона на свободно движение е нашата първа цел, веднага щом здравната ситуация го позволи", посочи еврокомисар Йохансон и добави: "Ограниченията върху свободното движение и контрола на вътрешните граници ще трябва да бъдат премахнати постепенно, преди да можем да премахнем ограниченията по външните граници и да гарантираме достъп до ЕС за несъществени пътувания на пребиваващи извън съюза".

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?