Quantcast

Медия без
политическа реклама

Двама американци са арестувани в САЩ за продажба на авиотехнологии на Русия

Задържането е станало в Канзас Сити

02 Март 2023
БГНЕС/ЕПА архив

Двама американци бяха арестувани в Канзас Сити за предполагаемо изпращане на американска авиационна технология в Русия в нарушение на експортния контрол на САЩ, предава Ройтерс, като се позовава на служителя на Министерството на търговията на САЩ Матю Акселрод.

Русия се е опитала да издейства от Съединените щати освобождаване на свой агент, осъден за убийство в Германия, съобщиха от Белия дом, цитирани от БНР.   https://segabg.

Когато Русия нахлу в Украйна на 24 февруари 2022 г., САЩ и други държави въведоха контрол върху износа, за да ограничат достъпа на Русия до технологии и други елементи, които биха могли да поддържат нейната военна машина.

Министерството на правосъдието на САЩ публикува указ на президента Джо Байдън за помилване на руснака Виктор Бут, в който се казва, че вече му е забранено да влиза в страната.
Българска фирма бе санкционирана от САЩ като свързана с глобална мрежа за избягване на санкции, подкрепяща военно-промишления комплекс на Русия. Това стана факт след като Вашингтон обяви, че налага санкции на 22 лица и фирми в няколко държави.

 

Ключови думи:

технологии, САЩ, Русия, арест

Още по темата