Медия без
политическа реклама

Държавният секретар на САЩ похвали България за партньорството

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел разговаряха с Блинкен в Мюнхен

16 Февр. 2024Обновена
Aрхив EPA/БГНЕС
Денков се придружава от Мария Габриел.

След толкова оспорваната от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов несъстояла се визита на премиера в САЩ, Николай Денков все се срещна с американски държавен лидер. 

Той и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел разговаряха с държавния секретар Антъни Блинкън в Мюнхен, където до 18 февруари се провежда 60-ата конференция по сигурността.

"България е изключителен партньор за САЩ за Европа. Виждаме, че това се проявява всеки ден по най-различни начини", е заявил, според пресслужбата на МС, Блинкен след срещата с Денков и Габриел. Присъствали са също така министрите на финансите и отбраната Асен Василев и Тодор Тагарев.

При разговора акцентът е бил върху сътрудничеството на България и САЩ в сферите на отбраната и ядрената енергетика. Отбелязан е и процесът на модернизация на българската армия, с оглед на заплатената нова техника – машините „Страйкър“ и изтребителите F16 Block 70.

"Продължаваме да задълбочаваме интеграцията между България, Европейския съюз и НАТО", е отбелязъл Блинкън и специално е благодарил за помощта, която България оказва на Украйна, демонстрирайки по този начин лидерство, което е важно за сигурността и стабилността в целия Черноморски регион.

"Ние сме много ангажирани и затова сме тук с Мария Габриел - за да работим заедно там, където България принадлежи – в структурите на Европа и на НАТО, като надежден партньор", е заявил Денков и специално е благодарил за подкрепата на САЩ, когато Русия спря газовите доставки за България: "Бяхте там, за да ни помогнете и можем да разчитаме един на друг и в бъдеще".

Денков е акцентирал и върху развитието на коридора Юг – Север (от гръцките пристанища, през България към Румъния, Украйна, Молдова). Обсъдени са били и борбата с трафика на хора, на стоки с двойна употреба и срещу дезинформацията.

Още по темата