Медия без
политическа реклама

Десетки хиляди протестират срещу Нетаняху, докато го оперират в болница

Израелската армия е дала досега 600 загинали в битката срещу "Хамас"

01 Апр. 2024
ЕПА/БГНЕС
Гражданка на Ерусалим се е покатерила върху табела, сочеща към Върховния съд, за да протестира срещу войната

Десетки хиляди израелци, протестиращи срещу израелския премиер Бенянямин Нетаняху, се събраха пред сградата на израелския парламент в Йерусалим вчера, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Демонстрантите развяваха знамената на Израел  и скандираха, че искат предсрочни избори.

Според израелския новинарски канал Ен 12 това е била както изглежда най-голямата демонстрация от началото на войната в Газа.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху бе успешно опериран от херния, съобщи вчера канцеларията му, цитирана от Франс прес. Нетаняху е "във форма и започва да се възстановява", се казва в изявление на премиерската канцелария, публикувано след операцията, извършена в неделя вечерта.

Около 600 израелски военни бяха убити досега във войната срещу "Хамас". Това са най-големите жертви, дадени от израелски военни от години насам.

Вчера изтичаше срокът, до който израелското правителство трябваше да разреши въпроса в дългогодишната патова ситуация, свързана с освобождаване на ултраортодоксални от наборна служба. Върховният съд даде на правителството обаче срок до 30 април да представи допълнителни аргументи по въпроса.

В четвъртък обаче пак Върховният съд на Израел разпореди спирането на държавните субсидии за ултраортодоксалните евреи, които учат в религиозни семинарии, известни като йешива, вместо да отбиват военна служба. В решението на магистратите се посочва, че съществуващата система привилегирова ултраортодоксалните израелци за сметка на светската еврейска общественост.

Израелската армия изтегля танкове от болницата "Аш Шифа" в град Газа, констатира рано тази сутрин журналист на агенция Франс прес, цитиран от БТА.

Танкове и превозни средства на израелската армия напуснаха пределите на болницата, в която влязоха преди две седмици. Според журналист на АФП, намиращ се в района на болницата, армията е изстреляла снаряди, за да прикрие оттеглянето на танковете си, и е напуснала квартала "Ар Римал", за да се насочи към югозападната част на град Газа.

Здравното министерство на "Хамас" заяви днес, че е намерило десетки трупове в болницата "Аш Шифа" след изтеглянето оттам на израелската армия, предаде Франс прес.

"Десетки тела на мъченици, част от които разлагащи се, бяха намерени в болницата "Аш Шифа" и около нея", се казва в изявление на министерството, в което се уточнява, че на материалната база на болницата са нанесени сериозни щети.

Ключови думи:

Израел

Още по темата