Медия без
политическа реклама

Дамаск ограничава хуманитарната помощ за пострадалите в Сирия

Министерството на финансите на САЩ отмени санкциите за 6 месеца заради кризата

10 Февр. 2023Обновена
EPA/BGNES

Около 11 милиона души са засегнати от разрушителните земетресения в Сирия. Хуманитарна помощ обаче все още не достига до много от пострадалите. Защо, обяснява "Дойче веле". 

До момента се съобщава за 2662 загинали, но спасителните екипи все още не са достигнали до много от пострадалите. 

И докато в Турция 70 държави и 14 международни организации изпратиха помощ, в сирийската провинция Идлиб, която е най-тежко пострадала, все още не е пристигнало нищо. Това казва пред CNN говорител на "Баб ал-Хава" - единствения граничен пункт с Турция, през който може да премине хуманитарна помощ. В Идлиб живеят над четири милиона души, половина от тях - в бежански лагери. И преди земетресенията те разчитаха на хуманитарна помощ.

ООН настоява режимът на Башар Асад да осигури достъп до частите, контролирани от опозицията. Хуманитарната помощ, която се изпраща официално на държавата, пристига в Дамаск и се разпределя от правителството. Сирия вече получи такава от Русия, Иран и Обединените арабски емирства. Множество съобщения през годината обаче свидетелстват, че изпращаните продукти и консумативи се разпределят в контролираните от режима територии, а милионите, които живеят извън тях, остават ощетени, отбелязва "Дойче веле".

Европейският съюз е готов да изпрати помощ - както на управляваните от Асад територии, така и на контролираните от опозицията. "Нуждаем се от гаранции, за да сме сигурни, че помощта, предоставена чрез механизма за гражданска защита на ЕС, ще достигне до нуждаещите се", заяви говорителят на Европейската комисия Балаж Уйвари.

За да бъдат заобиколени ограниченията и предполагаемите злоупотреби от режима в Дамаск, през 2014 г. Съветът за сигурност на ООН одобри резолюция, която позволява да бъде доставяна помощ в контролираните от опозицията райони през четири пункта на границата с Турция.

Правителството в Дамаск се противопоставяше на това решение. От 2021 година Русия, която е съюзник на Башар Асад, с подкрепата на Китай ограничава коридорите, през които помощта може да преминава. От четирите гранични пункта днес хуманитарна помощ днес може да бъде доставяне само през един - "Баб ал-Хава". Сега правителството на Асад отново настоява международната помощ да бъде предоставяна директно на режима в Дамаск.

ООН заяви, че се надява да изпрати конвои с помощи в Северозападна Сирия през "Баб ал-Хава". Според различни съобщения в последните дни той беше недостъпен, защото пътят до него е повреден от земетресението. Сега редица организации и политици, в това число германската външна министърка Аналена Бербок, настояват да бъдат отворени още гранични пунктове между Турция и Сирия.

"По тази изключително дълга граница има повече от 20 пропускателни пункта", казва Андре Банк от Института за близкоизточни изследвания в Хамбург. "От сирийска страна те се контролират основно от опозиционната Сирийска национална армия. Това са умерени бунтовници, които също са свързани с Турция." Той пояснява и друг важен аспект - тези пропускателни пунктове не се контролират от джихадистки групировки като "Хаят Тахрир ал Шам", които са наследници на "Ал Кайда".

"Камионите ни са готови, имаме камиони на границата, имаме и такива, които се товарят. Просто чакаме логистиката да бъде готова", каза Муханад Хади, регионален координатор на ООН за Сирия. 

САЩ ОТМЕНИХА САНКЦИИТЕ ЗА 6 МЕСЕЦА

Американското министерство на финансите издаде шестмесечно разрешение за преустановяване на действието на санкциите, наложени на Сирия, за да позволи предоставяне на помощ за тази страна, пострадала тежко от катастрофалните земетресения в съседна Турция. "В момент, когато международните съюзници и хуманитарните партньори се мобилизират, за да помогнат на пострадалите, искам много ясно да заявя, че санкциите на САЩ в Сирия няма да пречат на животоспасяващите усилия за сирийския народ", каза заместник-министърът на финансите Уоли Адейемо. Разрешителното разширява обхвата на вече действащи разрешения за освобождаване от прилагането на санкциите, издадени по хуманитарни причини, "за да могат тези, които предоставят подкрепа, да се съсредоточат върху най-необходимото – спасяването на животи и възстановяването", заяви той. Наложените от САЩ и Европейския съюз санкции затрудняват износа за Сирия, в която от 12 години има гражданска война. От понеделник представители на сирийските власти призовават международната общност да отмени санкциите, които според тях са причина за недостига на ресурси и тежко оборудване, необходимо за разчистване на отломките при спасителните дейности. Сирийският президент Башар Асад посети днес Университетската болница в Алепо, съобщи сирийското президентството. Това е първото му посещение в пострадалия от земетресенията район в страната, посочват Ройтерс и Асошиейтед прес. Асад и съпругата му Асма посетиха ранени пациенти в болницата в Алепо – един от най-тежко пострадалите градове в Сирия. Междувременно Световната програма по прехраната каза, че запасите ù в Северозападна Сирия са на изчерпване. Тя призова да бъдат отворени повече гранични пунктове от Турция, след като двете страни бяха тежко засегнати от земетресението.  "Запасите ни са на изчерпване и имаме нужда от достъп, за да докараме нови запаси. ", заяви заяви Корине Флайшер, регионален директор на Световната програма по прехраната. Международната организация по миграция (МОМ) съобщи, че 14 камиона с хуманитарна помощ са преминали днес през границата от Турция в Северна Сирия. "Камионите транспортират електрически печки, палатки, одеяла и други неща в помощ на хората, разселени в резултат на това катастрофално земетресение", каза говорител на МОМ, като добави, че помощта е предназначена за Идлиб.

Ключови думи:

Сирия, земетресение, помощ

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?