Медия без
политическа реклама

ЦРУ и Мосад участват в преговорите за примирието

Нетаняху: Бойните действия ще бъдат възобновени веднага след края на сделката

29 Ноем. 2023

Шефът на ЦРУ Уилям Бърнс и ръководителят на Мосад Давид Барнеа преговаряха за ново удължаване на премирието в Доха с лидерите на "Хамас" при посредничеството на катарския премиер Мохамед бин Абдулрахман ал Тани, съобщи Ройтерс.

Преговорите обаче завършиха без да бъде обявено някакво придвижване напред, Давид Барнеа се завърна в Тел Авив и побърза да се срещне с министрите от военния кабинет Бени Ганц и Гади Айзенкот. 

Това се случва в момента, в който премиерът на Израел Нетаняху деклалира, че страната му ще възобнови бойните действия веднага след като сегашния етап на примирието бъде изчерпан. Военните пък обявиха, че са готови с плановете за действия в следващия етап на войната. Сегашният етап - на примирието, изтича утре сутринта в 7 ч. 

"Хамас" продължава да държи 161 заложници, от които 146 израелски граждани и 15 чужденци. 126 мъже и 35 са държани в плен. 

В последния ден на удълженото примирие "Хамас" освободи двама руски граждани - 73-годишната Ирина Татти и 50 годишната й дъщеря Елена Триуфанова. На 7 октомври те са отвлечени от кибуца Нир Оз. Мъжът на Елена е бил убит тогава. 

Според източник на "Вашингтон пост", "и двете страни имат желание" да сключат споразумение за освобождаване на всички израелски пленници. В замяна на това се очакват по-дълги паузи в бойните действия, освобождаване на повече палестинци от израелските затвори и увеличаване на хуманитарната помощ за палестинците в Газа. Преговарящите се се споразумели, че в бъдеще ще бъдат пуснати на свобода следните групи заложници: мъже, които са твърде възрастни за военна служба в запаса, жени военнослужещи, мъже резервисти и мъже на активна военна служба.

Освен това "Хамас" трябва да предаде на Израел телата на загиналите пленници, разказва още източникът на американския вестник. Според "Ню Йорк Таймс" пък прекратяването на огъня носи краткосрочни ползи както за Израел, така и за "Хамас", но същевременно увеличава съмненията кога и дали изобщо израелската армия ще продължи инвазията си в палестинския анклав.

Очертава се удължаване на примирието до неделя, а след това примирие за по-дълъг срок, което да включва пускането на израелски военнослужещи при други условия. 

Едва след това преговорите ще включват обсъждане на въпроса за приключване на военните действия и вдигане на блокадата в ивицата Газа. На този етап Израел не желае примирието да бъде удължено след края на седмицата, съобщи Гардиън, позовавайки се на израелската медия Haartz. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Хамас, Израел, примирие

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?