Медия без
политическа реклама

ЦИК прати гръцкия Халкида в Дания

Комисарите допуснаха досадни грешки по география и математика

19 Юни 2021
БГНЕС

ЦИК одобри в петък списък на секциите в чужбина, в които ще се гласува на парламентарните избори на 11 юли, но вече е ясно, че този списък трябва да се коригира, тъй като е пълен с изумителни грешки. 

ЦИК са допуснали досадна грешка като са записали, че в Турция ще се гласува в 121 секции, а всъщност там ще се гласува в 112 секции. Поради неизвестна причина секцията в гръцкия град Халкида на остров Евбея се води като секция в Дания. Датският град Тоструп е прекръстен на Тааструп. Секциите в Германия не са 116, а са 117. В Норвегия е записано, че има 10 секции, след което са описани 11. Посолството ни в Германия е пратено на "Майерщрасе", а то е на "Мауерщрасе". 

2 секции, които са събрали необходимия брой гласоподаватели, за да бъдат открити във Валикобритания, не са описани от ЦИК.  

Така решение 253-НС / 18.06.2021 на ЦИК, с което се определят 791 избирателни секции извън страната в 68 държави по света, трябва бързо да бъде поправено.  

Големият пропуск в списъка със секциите обаче е друг - ЦИК не определи в решението си в кои секции ще се гласува с машини и в кои не. До изборите остават 22 дни, а МВнР вече декларира, че ще са му необходими поне 20 дни, за да достави машините до всяка секция по света. 

Ключови думи:

ЦИК, секции, чужбина

Още по темата