Quantcast

Медия без
политическа реклама

Четири държави налагат пълна транспортна блокада на Русия

Литва и Латвия ще поддържат дипломатически отношения с Москва на ниско равнище

04 Апр. 2022Обновена
Илияна Кирилова

Изолацията на Русия заради войната в Украйна продължава. Полша, Латвия, Литва и Естония ще наложат пълна транспортна блокада на Русия и Беларус. Това обяви заместник-министърът на инфраструктурата в Украйна Мустафа Найем в "Некста".

"Полша, Латвия, Литва и Естония в следващите 48-72 часа ще започнат процеса на пълна изолация от Русия и Беларус, като по този начин ще затворят сухопътните си маршрути за доставка на стоки до тези страни. Миналата седмица официално се обърнахме към нашите колеги с молба да спрем всякаква пътна комуникация с Руската федерация и Беларус. Благодаря на всички министри на транспорта на изброените страни. Реакцията е моментална. Чакаме крайния резултат", коментира Найем.

Само преди ден Латвия, Литва и Естония обявиха, че се отказват от вноса на руски газ като реакция на войната в Украйна. На първо време те ще ползват резерви в подземно газово хранилище в Латвия. "Щом ние можем да направим това, и останалата част от Европа може да го направи", казаха в съобщение от латвийската компания Conexus Baltic Grid.

Литва: Посланикът вън!

Правителството на Литва реши да снижи равнището на дипломатическите си отношения с Русия и прикани руския посланик Алексей Исаков да напусне страната, предаде Интерфакс. Освен това бе решено да се закрие руското консулство в Клайпеда - пристанищен град на Балтийско море. Министърът на външните работи Габриелюс Ландсбергис каза, че скоро ще бъде отзован литовският посланик в Москва Ейтивидас Баярунас. Литва уведоми своите партньори в ЕС и НАТО за тези решения и ги призова да постъпят по аналогичен начин.

Латвия също сведе отношенията си с Москва на ниско равнище, след като още на 24 февруари- в деня на нашествието в Украйна - извика посланика си за консултации и повече не го върна в Русия

Още в началото на войната всички държави от ЕС затвориха въздушното си пространство за руски самолети. Оттогава досега Русия е подложена на безпрецедентни икономически санкции, като последно ЕС смята да обсъди ембарго на вноса на руски петрол и газ.

 

Литва, Латвия и Естония станаха първите държави в ЕС, които като реакция на войната в Украйна се отказват напълно от вноса на руски газ. Първоначално новината бе съобщена само за Литва, но впоследствие се разбра, че става дума и за Латвия и Естония.

 

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обвини Русия за зверствата в Буча и обеща ЕС да помогне за събиране на доказателства, така че виновните да бъдат изправени пред международни съдилища. Той каза още, че блокът на 27-те ще наложи още санкции на Русия.

 

Още по темата