Медия без
политическа реклама

Централна Гърция отново потъна под вода

Циклонът "Елиас" блокира пътища и туристи

28 Септ. 2023
Проливните дъждове наводниха къщи, магазини, пътища.
ЕПА БГНЕС
Проливните дъждове наводниха къщи, магазини, пътища.

Тежка нощ изкараха жителите и гостите на централна Гърция, където за втори път в рамките на месец падна огромно количество дъжд. След циклона "Даниел" област Тасалия бе връхлетяна от тежки бури и градушки, носени от циклона "Елиас". Големината на ледените късове е била с размера на лимон, съобщи Нова тв.

Най-тежко засегнат е остров Евбея - вторият по-големина в страната. Заради обилните валежи и гръмотевичните бури някои райони там останаха блокирани, а в други има опасност от преливане на реките. Ситуацията на острова е критична. Пътища, къщи и магазини са под вода. В северните части калта е достигнала до морето. Жители и туристи се призовават да останат в по-масивни сгради докато преминат сериозните валежи. На места водата е над 1 м. и има висок риск за живота на хората.

Град Волос и района също са под вода, ситуацията е извън контрол. Полицията е забранила движението на автомобили и хора по улиците, а кметът апелира гражданите и туристите да се качат на по-високи етажи в сградите от съображения за сигурност. Над 300 души, блокирани в домовете си и къщи за гости, са спасени. 80% от района е потънал в мрак - няма ток и вода от сряда вечерта. Учебните заведения са затворени.

Очаква се днес да е най-опасният ден с интензивни метеорологични явления в Централна Гърция. Синоптиците прогнозират, че бурите ще отслабнат, но дъждът ще се премести в районите на Пелопонес и остров Крит. Проблеми от лошото време възникнаха и в префектура Атика. От съображения за сигурност някои пътища бяха временно затворени.

Властите призовават хората да бъдат изключително внимателни. В Северна Евбея работят всички екипи на пожарната служба, като в тяхна помощ са изпратени части на армията и танк. На острова се намира и министърът на климатичната криза и гражданската защита Василис Кикилиас.

Дипломатическите институции на България са в готовност за сигнали от българи.

 

Floods explode in parts of Greece..!! Volos city sank, people evacuatedVolos, Greece, September 27, 2023.The storm that hit central Greece brought torrential...

 

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

буря, наводнение, Гърция

Още по темата