Медия без
политическа реклама

Българските социалисти в ЕП се укриха при вот срещу Путин и Лукашенко

Евродепутатите от БСП и ВМРО не посмяха да участват в гласуване на ЕП за трибунал срещу президентите на Русия и Беларус

19 Яну. 2023
Българските социалисти изчезнаха в момента на гласуването от електронната система на пленарната зала в Страсбург
стопкадър
Българските социалисти изчезнаха в момента на гласуването от електронната система на пленарната зала в Страсбург

Никой от петимата български евродепутати от БСП и двамата от ВМРО не посмя да участва в днешното гласуване за учредяване на международен трибунал за престъпленията на президентите на Русия и Беларус Владимир Путин и Александър Лукашенко. При вота на резолюция "За наказване на престъплението агресия, извършено срещу Украйна" те изчезнаха от електронната система на Европарламента, която отчита кой как гласува. Сред изброените имена не могат да бъдат открити левите Иво Христов, Цветелина Пенкова, Сергей Станишев, Петър Витанов и Елена Йончева, както и националистите, представящи се за консерватори, Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков. Те не са нито "за", нито "против", нито "въздържали се". Просто ги няма.

Резолюцията бе приета с 472 гласа срещу 19, при 33 въздържали се. От групата на социалистите и демократите само една евродепутатка гласува против - румънката Мария Грапини - и нито един не се въздържа. Колективното отсъствие от вота е пореден бойкот от българските социалисти да се присъединят към обща позиция на левите сили в Европа срещу войната в Украйна. Те се укриха от гласуване също така на 23 ноември, когато Европарламентът обяви с голямо мнозинство Русия за държава спонсор на тероризма.

Само 7 от общо 17 български представители подкрепиха резолюцията - петимата от Европейската народна партия (ЕНП) без Ева Майдел и Емил Радев, както и двама от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ) без Илхан Кючюк, който бе съвносител на резолюцията заедно с Андрей Ковачев от ГЕРБ. Останалите 10 не са участвали в гласуването. Ева Майдел обикновено си тръгва предсрочно. Петър Витанов и Илхан Кючюк заявиха за Клуб Z, че също са напуснали пленарната сесия в Страсбург.

Българските евродепутати социалисти не гласуваха срещу Русия | СЕГА (segabg.com)

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата