Медия без
политическа реклама

България влиза в евросхемата с боеприпаси за 2 млрд. евро за Украйна

ЕС удвои сумата за снаряди от арсеналите и от ускорено военно производство

08 Март 2023Обновена
Министерство на отбраната
Военните министри от ЕС в Стокхолм

Военният министър Димитър Стоянов обяви подкрепа за схемата на Европейския съюз за закупуването и предаването на Украйна на боеприпаси за 2 млрд.евро. Той обаче не уточни дали България ще участва със снаряди от арсеналите си или от бъдещо военно производство.

„България отстоява суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна и подкрепя нейната европейска интеграция“, заяви министър Димитър Стоянов на неформалната среща на министрите на отбраната на страните-членки на Европейския съюз в Стокхолм, цитиран от Министертство на отбраната. Именно на нея бяха обсъдени развитието на мисията на ЕС за предоставяне на помощ в подкрепа на Украйна (EUMAM) и помощта за страната в рамките на Европейския механизъм за подкрепа на мира. 

Комисарят по външните въпроси на ЕС Жозеп Борел, е изпратил писмо до България за изпращането на оръжия от наша страна към Украйна”. Това заяви служебният военен министър Димитър Стоянов, цитиран от БГНЕС.Министър Стоянов изтъкнал ролята на Европейската агенция по отбрана (ЕАО) за инициирането на конкретни проекти за съвместни обществени поръчки. „Агенцията има опит и капацитет да изпълни успешно тази задача. Смятаме, че проектът за боеприпаси на ЕАО е особено подходящ за осигуряване на необходимите боеприпаси на Украйна и ние го подкрепяме“, твърди той.

„Ние работим успешно с Украйна на двустранна основа и всяко украинско искане се оценява внимателно, в съответствие с нашите възможности. В изпълнение на решението на Народното събрание, военна техника и боеприпаси бяха транспортирани в Украйна по-рано тази година“, посочил още министър Стоянов.

В новия си план за военна подкрепа за Украйна Европейският съюз ще предложи 1 милиард евро за боеприпаси, по-специално 155-милиметрови артилерийски снаряди, пише в документ, видян от електронното издание "Политико".

Той отбелязал, че наред с военно-техническата подкрепа, страната ни участва в EUMAM с инструктори, които ще обучават украински военнослужещи на територията на държави-членки на ЕС за използването на предоставеното в рамките на мисията въоръжение и техника, както и с обучение на бойни санитари на българска територия.  

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел даде разяснения за схемата, по която ще бъде подпомагана Украйна. Досега ЕС предлагаше съвместна покупка на снаряди за 1 млрд. евро,  но сумата ще бъде удвоена и ще стане 2 млрд. евро. За сравнение досега ЕС е похарчил 450 млн. евро за боеприпаси за Украйна.

Ще се работи по три писти, каза Борел. Първата ще бъде за незабавна доставка от наличните запаси на държавите членки на артилерийски снаряди с натовски калибър 155 мм и съветски калибър 152 мм. Това трябва да стане през близките седмици. Отпуснатата за целта европейска сума е 1 млрд. евро, като 60% ще бъдат от бюджета на Европейския инструмент за мир и 40% от национално финансиране.

Втората писта ще бъде за допълване на арсеналите, за да не останат държавите разоръжени (по думите на българския президент Румен Радев - б.р.). За нея са предвидени още 1 млрд. евро. Те ще отидат за увеличаване на производството на 155-милиметрови снаряди. Борел каза, че в ЕС 15 фирми произвеждат такава продукция. Той не ги назова поименно, но българската ВМЗ Сопот има такива снаряди в новата си производствена листа.

Третата писта е да се увеличи въоръжението на всички държави в ЕС, като се имат предвид не само нуждите на Украйна, но и собствената им отбранителна способност. Страни от ЕС като Австрия и Ирландия, които имат неутрален статут, ще участват само финансово за покупка на несмъртоносна военна екипировка за Украйна.

Още по темата